Вечер на френската култура - с изложба,  класическа музика, четене на поезия и проза, вино и смокини, всичко това на фона на фотоизбожба, се състоя в пловдивското село Белозем, организирана от известния галерист Ганю Ганев-Ганди. В двора на семейната къща на Ганди се стекоха хора от Белозем и близката околност, от Пловдив и чужбина.

Ганьо Ганев-Ганди привества гостите с малко известния факт, че Белозем освен селото на щъркелите е и селото на цигуларите, 15 цигулари и лютиери са родени там.  Той благодари за комфорта, който местната администрация предоставя на артистичните  му прояви. "Климатът, който ни осигурява местният кмет и кмета на голямата община, е важен за културния живот в Белозем", добави Ганди.

На свой ред кметът Иван Тачев  сподели с присъстващите, че  всичко, което прави Ганди, носи името на Белозем, на Раковски и на България по света. Той припомни, че  селото е населеното място с най-много художници на глава от населението.

"Белозем не е непознато име в Европа. През 2005 получихме приза европейско село на Белия щъркел. Всичко, с което светът свърза Белозем, е свързано с духовността, екологията и културата", добави Тачев.

Домакинът Ганди представи Божидар Стрехин - освен като зам-кмет, и като забележителен музикант, а в пясъчния му замък е сниман едни от клиповете на оркестъра, в който кларинетистът Стрехин свири.

Напълно в духа на франкофонската проява кметът Павел Гуджеров подари на домкина Ганьо Ганев -Ганди  кутия френски бонбони със символичното име "Благодаря" .

В изложбата на открито бяха представени творби на пловдивчанката Лили Кючукова, спътница в живота на френския скулптор Ален Роа, на известния художник Тоню Цанев, живеещ в село Гранит, на Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Димитър Добрев, Иван генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

Литературно-поетичната програма откри  френският писател Даниел Грьоние, който прочете последните  няколко страници от дневника си, в които описва преживяванията  от престоя си в Белозем.  " Най-напред  са доброто и хубавото и тогава красивото може  би ще дойде", беше есенцията от пърформанса му.

Стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров, поезията на Ангел Кроснев допълваха лежерната съботна вечер  по френски маниер.

Изненадата дойде в края, когато зам.-кметът Божидар Стрехин взе кларинета си, а кметът на Белозем облече народна носия и заедно с мъжката певческа група от селото внесоха балкански колорит на феста.