Вчера Колектив Кино Космос разпространи остро отворено писмо, в което заявява, че оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив и Общинската фондация „Пловдив 2019”. Обществениците, заели се със спасяването на емблематичната сграда, обвиниха местната власт и фондацията в слугуване на партийни интереси, политическо кадруване и липса на капацитет.

Пред „Plovdiv Time” артистичният директор на Общинската фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева отговори на тежките обвинения на колектива.

- Г-жо Куюмджиева, получихте тежки обвинения от Колектив Кино Космос в навечерието на обявяването на резултатите от конкурса за културни проекти на „Пловдив 2019”.

- Изпратихме писма до всички участници, че в понеделник ще бъдат обявени резултатите от втора и трета сесия на отворените покани, а Колектив Кино Космос имат входиран проект при нас. Може би това някак ги е подтикнало към решението точно в този момент да излязат с такава позиция, точно преди обявяването на резултатите. Вероятно са решили, че за тях ще бъде по-изгодно.

- Изготвените от тях стратегия за развитие и бизнес-план за кино Космос представени ли са официално пред „Пловдив 2019”?

- Т.нар. бизнесплан бе обсъден на една среща с тях във фондацията. На нея заявих, че имаме желание да съдействаме с тях по този бизнес-план, но впоследствие нямаше отклик от тяхна страна и те сами си го развиха пред общината в окончателен вариант.

Ние дори не сме го виждали този окончателен вариант и не знаем за какво става дума. Бяхме говорили, че е хубаво да се направи едно обществено обсъждане заедно с Колектива, но от тяхна страна нямаше желание и продължение.

- Те смятат, че изолирате гражданите от подготовката за Европейска столица на културата.

- От наша страна не е имало изолиране на гражданите. Напротив, винаги сме правили постъпки и срещи. Винаги от нас е идвала инициативата да ги поканим да работим заедно. От тяхна страна имаше дистанция за пълноценно партньорство. От самото начало имаше резерви и непълно доверие. Нещата не се обсъждаха в прав текст. Доста трудна и сложна е комуникацията с Колектив Кино Космос.

- Във фондацията внесени ли са и други проекти, касаещи управлението на кино „Космос”?

- Всъщност дори проектът на Колектив Кино "Космос" не е свързан директно със самото кино. Той се отнася  към дейности в различни пространства из града - на открито и на закрито. Конкретно за сградата на киното има постоянни запитвания към нас от различни културни оператори, за да я ползват за различни културни събития.

Но ние не можем да я предоставяме, защото нито разполагаме със сградата, нито имаме ключ за нея. Държи я общината.  Освен това сградата се намира в рушащо се състояние, не е подходяща за публични изяви. Има интерес към нея като пространство за културни изяви.

При нас няма проекти за управление на сградата. Имаме много проекти, които са без конкретни локации и могат да бъдат насочени към кино Космос. Както насочваме отделни проекти към Тютюневия град, но трябва да знаем какво ще се случи със сградата и кога ще бъде готова.

- Самият ремонт на киното ангажимент на Община Пловдив ли е?

- Ние не се занимаваме с ремонта на киното - това е задължение на Общината.  Искахме да дадем един първоначален тласък с техническото обследване на зданието. Изявихме желание ние да поемем тази дейност.  После се оказа, че няма как да се направи техническо обследване, тъй като правата за сградата са откупени и т.н.  Този план отпадна изненадващо за всички нас. За инфраструктурните въпроси отговаря общината, доколкото знам е започнало почистване на киното.

- Очаквате ли критиките срещу фондация „Пловдив 2019” да нараснат след обявяването на резултатите от конкурсите?

- Психически сме подготвени, че тази вълна от негативизъм ще се стовари върху нас с много голяма сила. Още повече, че обявяването на резултатите беше забавено заради бюджетните ни проблеми. Всъщност трябваше да ги публикуваме още през февруари и март, но нямаше как да го направим, тъй като нямахме никаква бюджетна наличност, за да договоряме съответните проекти. Ще има много голяма вълна от недоволство, но това е неизбежно и се случва навсякъде. Има проекти, които са осдобрени, и такива, които не са. Има проекти с редуцирани бюджети, да не кажа, че всички са с редуцирани бюджети.

- Получихте укори за партийни обвързаности и политическо кадруване. Случват ли се подобни неща във фондацията?

- Аз съм последният човек, който може да бъде обвиняван в партийни интереси и кадруване.  Пловдив 2019 е изключително сложен проект, с който се ангажирах преди три години, без да си давам сметка за огромните предизвикателства, които ще срещна. Но все пак на базата на опита, който съм натрупала, реших, че си струва предизвикателството.

За политическо кадруване в екипа на фондацията мога да кажа, че няма такова нещо. Не е лесно да се намерят подготвени хора, които да работят и при нас няма място за подобен тип кадруване. В екипа на "Пловдив 2019" работят хора с различен капацитет и опит, но всички те по някакъв начин са привлечени на базата на качествата си, не на базата на политическа принадлежност.

Оттам нататък кой е в Управителния съвет, кой е извън - не мога да коментирам, тъй като членовете се определят от Общинския съвет. Не е лесно да се намерят хора, които да работят по 15 часа на ден. Не е правилно тези обвинения да се насочват към хората, които се опитват да се справят с трудностите.