Двама пловдивски ученици – Димитър Фердинандов и Анна Велкова, участваха в полуфиналите на Европейското астрономическо състезание за младежи „Odysseus II” в Дания. Деветокласниците от Английската гимназия се представиха с проекта „Нова надежда – плаване до Трапист-1” („New Hope - A Sail To Trappist-1”), който спечели първо място в националната надпревара преди месец. Стипендиантите на Общество „Nota Bene”надвиха изключително силната конкуренция на водещи астрономически школи и училища в България.

Под ръководството на своята учителка по физика Костадина Кацарова, Димитър и Анна направиха 28-минутно видео, в което разказват за т.н. „Solar Sail” или „Плаване върху светлина“. Това е една не просто теоретична, но и тествана възможност за междузвездни пътувания. JAXA (Японската космическа агенция) изпрати малък кораб „Икар“, с който изпробва метода през 2010 г.

„Големият успех на Димитър и Анна показва невероятно високото ниво на интелигентност на нашите ученици и учители, защото при нас няма много часове физика и математика – все пак не сме математическа гимназия“, заяви пред „Plovdiv Time“ директорът на Езикова гимназия „Пловдив“ Николай Радев.

Той изрази възхищението си от умението на Костадина Кацарова така да запали своите ученици, че те непрекъснато да ходят на състезания по физика и астрономия. Директорът допълни, че възпитаниците на Английската са силни не само в езиците, но в най-различни сфери. Миналата година 70 техни зрелостници са приети да учат в различни медицински университети у нас и в чужбина.

„Г-жа Кацарова и останалите ни учители не просто им преподават, те ги възпитават в любов към техните предмети. Учениците могат, просто някой трябва да ги запали. Децата са като туба с бензин - някой трябва да пусне вътре клечката и става страшно. После няма кой да ги спре“, заключи Николай Радев.

„Щастлива съм да бъда техен учител. Учителят е партньор за учениците. Учителят трябва да подкрепя и да ги води за ръка към техните мечти. Ние в Езиковата гимназия „Пловдив” правим точно това”, подчерта г-жа Кацарова. Тя научила от своите възпитаници за състезанието „Odysseus II”, в което се включват млади астрофизици от целия континент. Те вложиха сърцата си в подготовката за състезанието и успяха, допълва учителката по физика.

Димитър се е докоснал за пръв път до физиката и астрономията на 5-годишна възраст, когато в ръцете му попаднала Голямата детска енциклопедия. „Дядо дълго ми говореше за различните звезди и планети, откритията на НАСА, обясняваше ми каква била обстановката след достигането до Луната и други неща”, спомня си ученикът.

Астрофизиката му помогнала да разбере законите на вселената и по лесен начин да си обясни света. Домът на човечеството не е само Земята, а цялата вселена, убеден е деветокласникът. Димитър е съгласен с мнението на големия физик Стивън Хокинг, че до едно-две столетия планетата няма да става за обитаване, и нашите потомци ще бъдат принудени да я напуснат.

„Ако достигнем по-бързо до други планети и открием нови светове, които да поддържат живот, ще решим проблема. Така или иначе хората ще продължат да живеят на последната звезда, на която има подходящи условия”, категоричен е Димитър.

Анна Велкова е човек на словото, наскоро тя издаде първия си сборник с разкази „Скритите истини”. „Ани не може да бъде поет, ако не е физик”, усмихва се учителката по физика Кацарова. Момичето също е било запленено от физиката и астрономията още в ранните си детски години.

„Физиката е наука, с която си обясняваме света, но астрономията е наука за вселената. Те ме вдъхновиха да изследвам дълбоките води на тези научни светове. Няма значение дали човек е вярващ или не, важното е да има стремеж, който да го тласка напред. Науките са платформа, които ни помагат да достигнем до висините”, смята деветокласничката.

В своя научно-популярен филм Димитър и Анна изследват възможните пречки пред междупланетните пътешествия. Двамата ученици използват експертната помощ на двама световноизвестни млади физици, които също са възпитаници на Английската гимназия в Пловдив – Камен Козарев от Европейската астрономическа обсерватория и Мирослав Атанасов от ЦЕРН.

Освен тях Английската гимназия се гордее и с други светила в природните науки - Александър Кортенков е бил трикратен вицесветовен шампион по астрономия, Георги Кошов изследва изкуствения интелект, а пък Евдокия Костадинова е печелила световната ученическа Нобелова награда по физика.

Филмът на пловдивските ученици е вдъхновен и от последните открития на НАСА. Американските астрономи наскоро намериха пет нови планети. Те са разположени в т.нар. обитаема зона, където температурите не са нито много високи, нито много ниски. Само на две от планетите обаче радиацията е дотатъчно ниска и дава възможност за живот и защита от различни космически елементи и частици.

„Моята първоначална идея беше да използваме слънцето като гигантска леща и съгласно теорията на Айнщайн за изкривяване на пространството да насочим телескоп, който да е на определено разстояние от слънцето и, опирайки се на по-точните математически изчисления да се опитаме проникнем в невидимото. Всичко това звучеше на Димитър като научна фантастика”, усмихва се Анна.

„В Ани е поезията, в Митко - здравият разум. Човек трябва да е много разчупен и различен, за да поиска да бъде до звездите, да си общува с тях. Пожелавам им да се издигнат на тази звездна височина и космическата светлина непрестанно да ги облива”, казва Костадина Кацарова.

Димитър и Анна трябва да представят достойно не само Английската гимназия и Пловдив, но и България. Техните мечти също имат галактически размери.  

16-годишната Анна Велкова се надява един ден да работи в НАСА или в ЦЕРН. „Да бъдеш поет или писател не е работа, а изкуство. Родителите ми пък са убедени, че съм идеална за адвокат. Но като чуя тази дума, се сещам за Народното събрание и това ме ужасява. Колкото по-далеч сме от властта, толкова по-хуманна ни е работата и сме по-човечни“, смята ученичката.

Димитър възнамерява да се посвети на мисията по съхраняването на целокупното човечество, като му се предостави шанс да емигрира на други планети. „За да се случат подобни междупланетарни пътувания, е нужно хората по света да се обединят и да работят за общия просперитет.

 „Важна точка в нашия проект „Нова надежда“ е обединението на всички научни агенции - не само държавни и частни. Ако Русия и Америка работеха заедно навремето, полетът до Луната щеще да се случи много по-рано“, отбелязва деветокласникът. Той иска да работи в сферата на ракетното инженерство и да помогне по-лесно хората да достигат до звездите

„Не е вярно, че за България няма надежда. Те са новата надежда на България - бъдещите ни учени и лидери”, заключава с вълнение любимата им учителка по физика.

Още за живота в Пловдив четете в PlovdivTime.bg