Обучени младежи ще водят зрящи и незрящи в интерактивен маршрут "Усети града". Инициативата стартира утре в 18:30 ч. пред паметника на Мильо на Главната в Пловдив.

Проектът има за цел да насочва вниманието към различни интерпретации на градското пространство. Маршрутът се преминава от най-малко двама души - единият влиза в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи, а целта е да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив. Маршрутът е съставен от 6 интерактивни задачи, които се преминават в рамките на 1 до 2 часа. Преживяването по време на програмата за придвижване е индивидуално. То зависи изключително много от общуването и доверието между водач и воден.

Водачите в програмата са подготвени в първото по рода си Обучение за водачи в интерактивен маршрут "Усети града” от 31 май до 2 юни 2017г. Те са обучени чрез методите на неформалното образование в основни техники за ориентация и мобилност в градска среда на хора със зрителни затруднения, в интерпретиране на градското културно наследство и прилагане на практика на наученото.

Проектът „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут” е финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”.

Инициативата е продължение на научно-приложен проект „Усети града”, реализиран през 2014 г. от екипа на АКЕА „Медиатор” и студенти и преподаватели от специалностите „Етнология“ и „Социална антропология“ към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Маршрутите „Усети града” са отворени и безплатни за всеки. Следващият и последен за сезона маршрут е на 18 юни (неделя).