Фондация „Пловдив 2019” ще дава пресконференции всяка сряда. Това съобщиха днес от ръководството й на първото такова събиране с журналисти от Пловдив. Дори да няма важни новини, на пресконференциите ще се дава информация за прогреса на подготовката на домакинството на града като Европейска столица на културата.

„Още миналата година заявихме, че искаме да засилим комуникацията с местните медии и обществеността”, заяви артистичният директор на фондацията д-р Светлана Куюмджиева. Припомняме обаче, че кметът Иван Тотев призова за повече прозрачност и отчетност от страна на „Пловдив 2019”, когато се разрази скандалът с махането на Манол Пейков от управителния съвет на фондацията.

„Не знаем каква сума ще бъде отпусната на следващата сесия на Община Пловдив”, заяви Куюмджиева във връзка с другия голям проблем на фондацията – финансирането. Директорът Кирил Велчев обясни, че в четвъртък Министерският съвет ще решава за промяната в постановлението, което ще позволи държавата да прехвърли пари на Пловдив за организацията на ЕСК 2017. По думите на Велчев следват чисто административни стъпки от страна на общината и фондацията. На следващата си сесия общинарите ще обсъждат корекция на бюджета, за да могат средства да бъдат прехвърлени на „Пловдив 2019”.

Парите, които ще бъдат получени тази година, ще се използват за авансови плащания по договорите по проектите с отворени покани, както и за собствената продукция на фондацията. В нея влиза подготовката на двете най-големи събития от програмата – откриването и закриването през 2019 г. Не е ясно колко точно ще струват те, но Куюмджиева даде за пример други градове, които са били Европейски столици на културата. Там за подготовка на откриването са били харчени между 1,5 и 2 милиона евро. В Пловдив обаче мащабът ще е по-малък и откриването едва ли ще струва толкова, но въпреки това ще е достатъчно зрелищно, че да привлече международни звезди.

От фондацията обясниха, че започват ударно с подготовката, защото 6 месеца от годината са минали. Още през 2018 г. ще има събития, открити за публика, но акцентът остава подготовката на програмата за самата 2019 г., както и след това, когато Пловдив ще може да бере плодовете от титлата ЕСК.

На пресконференцията стана ясно и че съвсем скоро „Пловдив 2019” ще се премести в новия си офис, който се намира на площад „Римски стадион” (Джумаята), на мястото на старата книжарница.

Екипът също ще нарасне, първоначално с около 7-8 души. Причината е, че са нужни нови лица в артистичния екип, както и хора на административно ниво поради факта, че предстои подготовката на множество договори.