Международен празник на лавандулата ще се проведе в Карлово. Първото издание на празника на лавандулата ще се проведе на 23 и 24 юни.

„Ще има богата фолклорна програма, ще има и специални шатри, на които производителите ще представят етерично-маслени продукти“, каза Зара Клисурова пред Фокус. За тази цел на площад „20-ти юни“ в Карлово ще се обособи „Алея на лавандулата“. В програмата на двудневния празник са предвидени още детско лавандулово шоу и концерти.

Участие в събитието ще вземат родни и чуждестранни производители. Гостите от Гърция, Турция, Франция и Украйна ще вземат участие и в организираната кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени и проблемите на производителите на етерично-маслените култури. Участие в кръглата маса ще вземат и представители на министерството на земеделието и храните, служители от поземлената комисия в Карлово и специалисти. По време на срещата ще бъдат дискутирани възможностите и кандидатстване в новия програмен период. Празникът на лавандулата в Карлово се провежда под патронажа на министерството на земеделието и храните.