Наградените в литературния конкурс „Непрощаване с Христо Ботев” млади автори ще бъдат обявени на тържествена церемония в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей в Пловдив в Деня на Ботев – 2 юни, от 18.00 часа.

Над 50 творби на автори в две възрастови групи – до 14 и до 18 години – от Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Казанлък, Сопот, Първомай, Петрич, Димитровград, Кърджали, Дряново, с. Крислово и с. Костиево се включиха във второто издание на посветената на поета-революционер Христо Ботев поетична надпревара. Тя бе организирана от Читалище „Възраждане 1983”, под егидата на кмета на район „Централен”, община Пловдив – Георги Стаменов.

Председателстваното от поета Иван Странджев жури излъчи призьорите. Победители от първа група (до 14 г.) са: Виктория Недялкова – на 12 години, за „Ботев" – първа награда, 14-годишната Даниела Тисовска за „Непрощаване с Христо Ботев" – второ място, трета е Касандра Недялкова – на 12 г., за „Пред паметника на Ботев".

Първа награда сред участниците в конкурса от втората категория не се присъжда. Втора е 16-годишната Емилия Инчева с „Не мога аз да те забравя", трети е авторъг на „Незабрава" Исмаил Али Хатип (18).

Второто издание на литературния конкурс „Непрощаване с Христо Ботев” ще се запомни и с двете специални награди за активно участие в конкурса. Единият приз на Читалище „Възраждане 1983” е за Емилия Владева, преподавател в ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали, а вторият отива в пловдивското СУ „Черноризец Храбър”.

Не искаме да се прощаваме с литературния конкурс „Непрощаване с Христо Ботев”, заявяват организаторите, а да го утвърдим в традиционен, национален и с участие на българчета, живеещи в чужбина.