Тази година матурите, първата от които по български език и литература, която ще бъде в петък, ще се проведат на модули. Целта е да се сведат до минимум опитите за преписване. След като предадат отговорите си на всеки модул, зрелостниците вече няма да могат да се върнат към него. На учениците няма да бъде позволено да напускат залата, когато модулът е до 90 минути. Ще могат да излизат само когато той е по-дълъг.

С новите мерки срещу опитите за подсказване и преписване, организацията на всяка следваща матура става все по-сложна и стресираща за всички – и за учениците, и за учителите и за родителите, коментира в ефира на „Хоризонт” психологът Теодора Пампулова, като добави:

"Това, което мен ме притеснява, е именно фактът, че децата няма да имат достъп до това да напуснат стаята поне за известен период от време, да поемат глътка въздух и да се върнат. Това за мен е доста напрягащо. За мен е напълно излишно детето да бъде ограничавано в движението си. Според мен не би трябвало да има никакъв проблем ученикът да напусне, при условие че е под непрекъснатия надзор на квесторите, дори и в коридорите. Във варианта, в който е предложена матурата тази година, вероятността да блокираме децата е доста по-голяма, тъй като те ще са в непрекъснато очакване за съдържанието на всеки следващ модул", каза още психологът и добави:

"Ако погледнем реално – както е в матурата по български език и литература, те би трябвало да се явят на три по-малки изпита, колкото всъщност са модулите. Така че стресът при тях би трябвало да стартира в пълната си сила в началото на всеки модул."