Еврейска кухня ще препълни днес Стария еврейски квартал “Орта мезар”. Представителите на еврейската общност в Пловдив сa потомци на евреите, прокудени от Испания през 1492 г. Тогава прадедите на днешните жители на града са взели със себе си най-ценните съкровища на народа си, които никой не е могъл да им отнеме - езикът, литературата, философията, науката и огромната неписана книга на традициите в храненето и готвенето, която се предава от поколение на поколение.

Испано-еврейската кухня е изключително разнообразна. Ястията не са тежки, нито тлъсти, и за разлика от останалите кухни – не изобилстват от подправки. В приготвянето им през вековете до днес се прилагат хигиенните съвети на Библията – кашрута. Това е еврейският диетичен закон, който пловдивските евреи пазят в сърцата си и за който ще ни разкажат тази вечер на Панаира на кулинарното изкуство. Кашрута е в основата на специалните еврейски кулинарни обичаи.

Пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да опитат някои от най-характерните еврейски ястия като "бурмуликос” (пържени мекици, направени от традиционния безквасен хляб – “маца”), “алмодроти” (огретен от тиквички), известният “пастел кон карне” (баница с месо и патладжан), “боикос” и др. Разбира се ще има и еврейски сладки “Ушите на Аман”, които се приготвят на празника Пурим.

Музиката, която ще звучи през Деня на еврейската кухня, ще е автентична сефарадска. Мелодиите са се запазили от векове и отразяват радостите и скърбите на сефарадските евреи в дългия и тежък живот на изгнание и търсене на пристан. Заповядайте на 15 май (понеделник) в района на Дондуковата градина до Дома на младоженците от 16.00 до 20.00 часа.