С поднасяне на венци и цветя в Цар Симеоновата градина, в Пловдив бе отбелязана 169-тата годишнина от рождението на Христо Ботев.

Словото за делото и живота на великия българин бе произнесено от Александър Секулов – драматург на Пловдивския театър и носител на награда „Аскеер“ през  2016 година за пиесата „Няма ток за електрическия стол”. Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър - Пловдив Петър Тосков.

Христо Ботьов Петков е национален герой, революционер и поет, взел участие в освободителните действия на България. Неговата поезия се изучава и днес в българското училище. Ботев е и един от най-влиятелните публицисти в българската история. Загива трагично на 1-ви юни 1876г. едва на 28-годишна възраст под в. Камарата в Стара Планина. Неговата смърт се почита на 2 юни.

На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, народните представители Атанас Ташков, Стефан Дедев, Петър Петров, заместник-кметовете Амелия Гешева, Георги Маринов и Златин Велев, кметовете на райони, общински съветници, представители на Командването на Пловдивския гарнизон, на Областна администрация – Пловдив, политически партии и обществени организации, представители на ФК „Ботев“ Пловдив, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, медии и граждани.

 

TrafficNews.bg