Човешкият напредък в технологиите, науката и медицината продължава да расте експоненциално. Няколко значими открития белязаха 2016 г. и дадоха тласък на знанията ни за живота, вселената и всичко останало. "Дневник" подбра своите топ събития от сферата на науката и медицината за годината.


Учени потвърдиха теорията на Айнщайн за съществуването на гравитационни вълни

През февруари учени от три водещи американски института обявиха на пресконференция във Вашингтон, че за пръв път са засекли т. нар. гравитационни вълни – хипотеза за деформации във време-пространството, за чието съществуване теоретично допуска преди близо 100 години Алберт Айнщайн.

Това е може би най-голямото научно откритие във физиката от десетилетия насам и то разкрива възможност за нова фаза в изследванията на космоса. Откритието на гравитационните вълни, което беше потвърдено с различни подходи още няколко пъти през годината, ще позволи да се изучават обекти, които са много трудни за виждане или засичане чрез настоящите методи. Това дава възможност за научаване на неподозирани подробности за Вселената както за процесите, които се случват в нея сега, така и назад в миналото й чак до Големия взрив.

Роди се първото бебе с трима родители

На 6-ти април в Мексико се е родило първото в света бебе с гени от трима души. Това е Абрахим Хасан, който е генетичен наследник едновременно на майка си и баща си от Йордания, но и на трети човек - донор, с чието ДНК са заменени части от това на ембриона. Лекарите са приложили безпрецедентната мярка, за да предпазят бебето от рядък и смъртоносен генетичен дефект, поразяващ развитието на нервната система.

Учените избрали Мексико, защото там били необезпокоявани, докато в други държави експериментите с ембриони са забранени и наказуеми. По-късно през годината обаче Великобритания стана първата държава, която официално позволява бебетата с трима родители.

Астрономи откриха нови екзопланети

През август НАСА съобщи за откритието на нова екзопланета, която има потенциал да бъде с кислородна атмосфера. Планетата GJ 1132b е скалиста, като вероятно има богата на кислород атмосфера и е "само" на 39 светлинни години от Земята. За съжаление обаче и тази екзопланета не е подходяща за живот, дори и да има кислород, защото е много близо до звездата си и температурата на повърхността ѝ е 232 градуса по Целзий.

Междувременно мисията Kepler продължи да дава много добри резултати през годината. Учените от университета на Аризона, които ръководят Kepler, обявиха, че чрез телескопа са открили нови 104 екзопланети за изследване.

Друга космическа находка през 2016 г. беше на астрономите от Университета Куийнс в Белфаст, които са открили мистериозен космически обект във външната част на Слънчевата система. Теориите, че има деветата планета в системата също се задълбочиха и учени от КалТек успяха да докажат, че тя съществува, но не може да се види, защото периодът на орбитата й около слънцето се равнява на 15 хиляди години.


Space X усъвършенства кацането на ракетите си 

Компанията на Илон Мъск, която планира да покори Марс в близкото десетилетие, направи поредица от опити на изстрелване и приземяване на ракетите си през годината. Делът на успешните опити е убедителен и дава увереност на иноваторите, че се движат в правилната посока. Ракетите на Мъск вече могат да се приземяват вертикално и без отклонение от целта си.

Бактерии, неподвластни на антибиотици / Нови антибиотици, способни на всичко

Битката с бактериите продължава да се движи в крайности. През май американските здравни власти идентифицираха бактерия неподвластна дори на най-силното "оръжие" в арсенала от антибиотици, с които си служи съвременната медицина - колистин. Световната прогноза за развитието на супербактериите и антибиотичната резистентност, е че до средата на века жертвите им може да са повече от тези на всички видове рак взети заедно и да достигат 10 милиона годишно.

В същото време обаче учените направиха важни пробиви в решаването на проблема. Изследователски екип от Университета на Източна Англия установи как супербактериите се предпазват и започна да работи по технология, която да пробие защитата им; в Университета в Тюбинген откриха нов мощен антибиотик, способен да пребори резистентни стафилококи, който се произвежда... в човешкия нос, а в почвата на Ню Йорк откриха хиляди нови видове микроорганизми, които имат потенциала за революция в лечението.


Още стъпки към безсмъртието и суперчовека

Освен, че медицината все по-комфортно борави с ДНК и методът за редакция на гени CRISPR вече може да се тества върху хора за борба с ракови клетки, технологичните изобретения и експерименти тази година показват резултати, каквито до неотдавна щяха да са само научна фантастика.

През юли учени от "Станфорд" възстановиха частично зрението на мишки с нова технология за регенериране на клетки. Експериментът дава надежда за над 70 млн. души по света, страдащи от глаукома. По същото време в "Нотингам" и "Харвард" разработваха нов тип пломби, които всъщност могат да възстановят цялостта на зъбите. 

През август изкуственият интелект на суперкомпютъра IBM Watson спаси живота на жена, на която е била поставена грешна диагноза. Компютърът анализирал генетичните измемения при пациентаката и с точност показал, че е болна от рядка форма на левкемия. 

А през ноември учени от Федералния технологичен институт на Швейцария обявиха, че са успели да върнат контрола над крайниците при маймуни с наранени или прекъснати гръбнаци. Чудото става с два малки чипа, имплантирани в мозъка и в тялото при мястото на прекъснатите нерви. 


Възходът и падението на зика 

Болестта на 2016 г. без съмнение беше зика. Точно след като овладяха епидемията от ебола в Африка, през януари световните здравни служби обявиха заплахата от новия враг на човечеството - вирусът зикът, разпространяващ се в Южна и Централна Америка. Заради уплаха от бързото разрастване на мащабите на ебола, този път Световната здравна организация действа ударно и отрано обяви високо ниво на заплаха.

Оказа се, че реалната опасност от болестта не е за заразените, защото преминава за около седем дни със симптомите на грип, а за плода при бременни жени. Заразата предизвика неколкократно увеличение на бебетата, родени с микроцефалия и синдрома на Гилен-Баре в страните на епидемията и най-много в Бразилия. Вирусът се разпространява чрез ухапване от комар.

След първоначалната паника обаче зика не попречи за провеждането на олимпийските игри в Бразилия, и науката намери няколко решения на проблема. Няколко фармацевтични компании се състезават и са на финалната права на първата ваксина срещу зика, а в Китай експериментират със стерилни комари, които да разредят популацията на преносителите.

TrafficNews.bg