Древни занаяти и ястия ще бъдат представени в археологическия комплекс Перперикон по време на арфест, който ще се проведе на 27 юни от 20 часа. Събитията в 15-тото издание на международния културен фестивал "Перперикон" ще бъдат изцяло съсредоточени на скалния връх, а хепънингът ще премине под надслова "Духът на Перперикон". 

"Ще се опитаме да събудим духа на България, да създадем едно незабравимо преживяване на хората, които ще присъстват", обяви на пресконференция Петър Савчов, директор на неправителственото сдружение "Перперикон Мелпомена", което е организатор на събитието. 

Публиката ще премине през различни епохи и ще се потопи в различни етапи от дълбока древност до средновековието. Стартът на фестивала ще бъде даден в античния дворец и олтара на Дионис, където жреци ще извършат гадания по древен огнено-винен ритуал. След това посетителите ще се потопят в римската епоха с легионери, които ще демонстрират бойните си умения. На самия връх, в Акропола на Перперикон, ще бъдат представени древни занаяти, практикувани в района. Ще могат да се опитат и ястия, приготвени по рецепти от древността. 

За първи път в България ще звучи музика от древна лира в изпълнение на гръцкия музикант Пантелис Павлидис . Акцент в културната програма ще бъде на холандския състав „Ранни птички", които изпълняват средновековна музика. Музикантите ще изпълнят произведения на Жюстен Дюпре от 15 век. На западния площад в древния град ще се играе спектакъл в традицията на средновековното изкуство ще представи Старозагорският куклен театър.
Фестивалът ще завърши ще със светлинно шоу, което ще включва филм, танци и 3D-анимация на екрани в огромен размер – 20 на 10 метра.

Петър Савчов добави, че тази година няма на излъчат лауреат на фестивала, за да концентрират изцяло вниманието върху Перперикон.

Опитът ни подсказва, че избирането на заслужил човек е престижно и за нас, и за него, но обикновено тогава акцентът пада върху наградата. Сега целта ни е да покажем, че дългогодишните усилия на археолози са се увенчали с този голям резултат, заяви Савчов.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg