Римо-католическата църква може да преразгледа начина на изчисляване на датата на Великден, така че всички християни да отбелязват Христовото възкресение в един ден. Това е заявил папа Франциск. В. "Кориере дела Сера" цитира анекдот, разказан от папата, илюстриращ абсурдността на разминаването на честването на Пасха от католиците и православните: "Срещат се католик и православен и се питат един друг: Твоят Христос вече възкръсна ли? - Моят - след седмица."

Според католическия календар денят на Пасхата се изчислява на основание на първото слънцестоене след пълнолунието през март. При православните е по-сложно. Като правило разликата в датите на католическия и православния Великден е една седмица, но понякога може да стигне и месец. Нерядко обаче те съвпадат.

Според "Кориере дела Сера", цитиран от БГНЕС, възможната единна дата може да е третата неделя на април. За готовност за промяна на календара е заявявал и папа Павел VI (1963-1978). Въпросът за единна дата за Великден може да бъде обсъден на Вселенския събор през 2016 г.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg