Традиционни ястия и вкусотии ще бъдат приготвени на Голямата поляна в Южния парк в София. Началото е в 10.00 ч.

Представяне на традиционния празник Сабантуй организира Сдружението на волжките българи в България. Ястие от тяхната кухня ще сготви екип на Академия „Кулинарен историк”. На жив огън в Юнашката тава ще бъдат направени над 2000 порции плов,съобщава Дарик. 

„Ще готвим плов. Това е ястие, което има изключително странна технология на приготвяне. Готви се от овче месо, ориз, моркови, лук. Не е пилаф, много по-различно е. ще направим повече от 2000 порции в тавата. Като отговор от българската традиция ще направим юнашки кебап за 1000 души в юнашкия тиган. Междувременно ще представим и лютениците, които правим, с които сме много известни по фермерските пазари. Имаме люта, нелюта, диетична, едно чичово мезе, което е от Габровския Балкан рецепта. Ще покажем отново бабините питки, които печем в пещ на тава”, разказа човекът с голямата бъркалка край тавата Ангел Ангелов.

„Технологията за приготвянето на този плов е наистина много странна. Имаме узбекски готвач-помагач, който се оказа голям експерт в най-различни ястия. Може би ще разширим това, което предлагаме с точно тези ястия на волжките българи. Те имат банички и други неща, които приличат на това, което ние познаваме като българска традиционна кухня като съдържание, но технологията за приготвяне е доста различна. И е доста щадяща - няма пържене, ако се пече, се пече бавно, месото се накисва предварително в кисело мляко. Такива много интересни и вкусни неща”, сподели още той.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg