51-то издание на Международния фестивал на камерната музика ще бъде открито в Пловдив на 10 юни.

По думите на редактора на музикалната програма на фестивала, Поля Паунова – Тошева, концертите в тазгодишното издание на най-стария фестивал за камерна музика в Европа ще бъдат седем, съобщава Фокус. Шест от тях ще се проведат на традиционната за събитието сцена – Етнографския музей, а един ще бъде изнесен в аулата на Пловдивското музикално училище.

Освен участници от България, тази година ще се изявят и музиканти от САЩ, Япония и Украйна. В програмата са включени произведения от над 30 композитори от 18,19 и 20 век.

В четири от концертите са включени изпълнения на български автори. Откриването ще се състои утре от 20.00 часа с концерт на японския ансамбъл „Камерата“, с диригент Йошико Мики Колон. Формацията идва за първи път в България и в нея участва пловдивчанката Нели Койчева.

На 12 юни в града под тепетата ще гостува струнен квартет „Херингтън“ от САЩ. Младите музикални дарования на Пловдив подготвят матине на 13 юни по повод 70-та годишнина на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“.

Украинското дуо Павел и Анна Хмара (пиано и цигулка) ще изпълнят произведения на Моцарт, Брамс ,Шимановски и Стравински на 18 юни. Традиционната линия „Класика и джаз” ще се проведе на 19 юни.

Във финалният концерт на 20 юни пловдивчани ще видят именития цигуларя Кеворк Мардиросян и американския пианист Лий Филипс.

По думите на Поля Паунова, концертният афиш на тазгодишното издание на фестивала е разнообразен като вид на участващите състави, естетически издържан като музикална програма, със стремеж да обедини като стил традицията и модерността.

Още новини ТУК

Trafficnews.bg