Поредно признание за българското анимационно кино. На престижните филмови награди на списание "Емпайър" в Лондон, наш късометражен филм – едноминутен римейк на "Смело сърце" с Мел Гибсън – достигна до финалите.

Той е избран измежду 750 филма от цял свят, съобщи Нова ТВ.

Режисьор на филма е аниматора Димитър Костадинов, а негов идеен съавтор е Наталия Петкова, актриса за куклен театър. "Идеята беше да направим нещо по-различно, да не пресъздаваме едно към едно сцените", обясни режисьорът Димитър Костадинов.

Двамата решават да провокират не само английското чувство за хумор. Така в техния ремилейк на "Смело сърце" се появява дори футболната звезда Дейвид Бекъм.

"Когато режат главата на Уилям Уолъс той я спира. Тук има малко символ за това че шотландците искат да се отделят, но не им се позволява и така сме го намекнали по такъв забавен начин", разказва актрисата Наталия Петкова.

На церемонията в Лондон Наталия и Димитър имат честта да гледат филма си редом с режисьора на Кристофър Нолън, актьорите Ралф Файнс и Лиъм Нийсън.

"България за втори път попада в световния топ 5, сега са топ четири.

Тази година ни казаха: "Явно наистина са ви много добри аниматорите, защото буквално за пет години двама финалисти и двата филма с анимация", коментира Васил Николов, организатор на конкурса в България.

Следващите проекти на Наталия и Димитър ще обединяват кукли и анимация. Те са убедени, че и в България има условия да се прави кино.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg