Столичани, облечени в народни носии ще се съберат днес в Борисовата градина на срещата „Традиции в града“, която ще се проведе в София за втора поредна година. Ревюто на носии ще започне в 14.00 ч.

Идеята на организаторите е сбирките да се провеждат всеки уикенд в различни кътчета на България. Всяка събота и неделя хора от цялата страна и чужбина ще излизат от домовете си, пременени в национални носии, за да популяризират красотата на традициите и обичаите. Инициативата „Традиции в града“ има една основна мотивация – да покаже колко е важно да познаваме миналото си и да го пренесем в настоящето. Да преоткрием красотата на националните ни носии, които могат да звучат модерно и днес, и да им отдадем нужната чест и уважение. Желанието на организаторите от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите е да се направи пълна етнографска карта на облеклата и традициите в различните региони.

Само за една година кампанията „Традициите в града“ събира огромна популярност, а снимките, изпратени в социалната мрежа са над 6000. Всички те показват традициите и обичаите в различни етнографски области. В София събитието ще се проведе пред езерото с лилиите в Борисовата градина, където столичани ще могат да видят различните носии, да се хванат на хорото и да изпият по чаша вино.

OЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg