Изложба „Забравеният град. Спомен за Пловдив” бе открита в центъра на града до Римския стадион. Тя представя в снимки историята на Пловдив във фотоси от появата на първите модерни постройки до първите десетилетия на 20 век.

Сред емблематичните места са Дома на Кудоглу, панорамен изглед на бул. „Руски“ и Сахат тепе, Ритуалният дом – сега централна сграда на полицията в Капана, Гимназията край Марица, Аптека „Марица“, прочутият „Куршум хан“ и „ненужният“ Парламент на Източна Румелия – сега Регионален исторически музей.

Експозицията е дело на историка Владимир Балчев и бе открита от кмета Иван Тотев. „Пловдив се променя през годините и в забързания си живот не винаги забелязваме тези промени. С тази изложба преоткриваме Пловдив“, каза градоначалникът. По думите му фотосите с вече изчезнали сгради като Дома на Кудоглу или Аптека „Марица“ ще помогнат на настоящите управници да не повтарят грешките на предшествениците си като „убиват“ миналото.

Експозицията е подготвена от Държавен архив и ОИ „Старинен Пловдив“, а поводът е Международният ден на културното наследство, съобщи днес БНР.

За още новини от културната сфера вижте ТУК 

TrafficNews.bg