На 16 април се навършват 90 години от атентата в църквата „Света Неделя” в София. На днешната дата през 1925 г. бомба убива над 150 души от военния, политически и интелектуалния елит на Третото българско царство.

Както всяка година, Съюзът на репресираните от комунистическия режим припомня паметта на загиналите в атентата, извършен от забранената от закона Комунистическа партия.

В 15:20 часа следобед, докато софийският митрополит Стефан чете Евангелието, адска експлозия разтърсва църквата.

Замисълът на ултралявото крило в БКП е по време на опелото на генерал Константин Георгиев да бъдат убити дошлите да се простят с него военни, политици и общественици, близки до двореца.

Над 150 души загинават, а 500 са ранени. В църквата има и много граждани и деца.

Заради гоненията на двора срещу дейци на компартията и особено кървавото потушаване на Септемврийското въстание, целта на атенторите е и цар Борис III. Той оцелява, защото закъснява за опелото на своя генерал, убит от военното крило на БКП два дни по-рано в центъра на София.

Едва 8 години по-късно храмът е възстановен от разрушенията.

Атентаторите са обесени, само един успява да избяга в Съветския съюз. Прокуратурата нарича тяхното престъпление „непростима безчовечност”.

В следващите 7 месеца е въведено военното положение. Само в София по това време са избити над 300 души.

Двадесет години по-късно комунистическата пропаганда използва този терор като едно от оправданията за масовата чистка по време на т.нар. „Народен съд”.

TrafficNews.bg