Актьорите от Русенския драматичен театър и танцьорите от Фолклорен танцов театър "Найден Киров" подготвят общ спектакъл, който ще бъде първи по рода си в Русе. Той е направен по разказа "Шибил" на Йовков и премиерата му ще се състои на 19 април.

Театрално-танцовата постановка е по идея на режисьора Орлин Дяков и хореографа Богдан Донев. Драматизацията е на Орлин Дяков, който споделя, че е останал изцяло верен на Йовковото слово, без осъвременяване. За да се усети по-добре красотата и поетиката на Йовков, са включени и двама разказвачи, обясни Дяков. Петте страници текст са превърнати в спектакъл от час и 10 минути, където има няколко допълнителни сцени, които да пояснят ситуациите в действието.

"За първи път се опитваме да направим симбиоза между танц, театър и словото на Йовко Близо три месеца репетирахме по различен начин, хвърлихме много труд. Наложи се танцьорите, от които съм възхитен, да репетират заедно с актьорите посред нощ, до 1 часа след полунощ. За всички участници този спектакъл е изключително предизвикателство, тъй като танцьорите имат реплики, а актьорите трябваше да танцуват толкова много танци.", сподели Орлин Дяков. Хореографът Богдан Донев допълни, че танците са подчинени изцяло на действието в спектакъла, а за хореографията е била много важна музиката, написана специално за представлението от Петьо Кръстев, диригент на оркестъра при ансамбъл "Пирин". Изборът на "Шибил" като заглавие е продиктуван от красивата любовна история, каквато липсва в ежедневието. В нея има един истински мъж и една истинска жена, заедно със словото на Йовков, обясни още Дяков.

В творческия екип участват още сценографът Виолета Радкова, актьорите Ясена Господинова, Татяна Цветкова, Косьо Станев, Кадри Хабил, Александър Узунов, Ивайло Ненов. Главната роля на Шибил е поверена на младия Йордан Крушков, който ще направи своя дебют на русенска сцена като част от трупата на ДТ "Сава Огнянов".

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg