Политическо е решението за създаване на Македонска православна църква, като целта  беше да се осигури идентичност на македонския народ. Това заяви отлъченият владика Йован Вранишковски пред радио Белград 1, цитиран от „Утрински весник“. 

„Това е вече известно. Историята го е запечатала, че политиката създаде църквата в Македония. Създаването на Македонската православна църква е политическо решение“, каза Вранишковски. 

Той посочи, че само формално се говори за някакъв църковно-народен събор, който издигнал инициативата, но събор без нито един епископ. 

„Това е неканонично, несъществуващо в църквата. Затова и никой не признава тази инициатива“, каза Вранишковски. 

Той обясни, че желанието е било чрез църквата да си осигури идентичност на македонския народ. 

„Така се стигна до 1967 г., когато под натиск от властта Македонската православна църква заяви непослушание спрямо своята майка църква – Сръбската патриаршия и насилствено отдели територията на Република Македония от юрисдикцията на Сръбската православна църква“, каза Вранишковски пред сръбското радио. 

Според него Сръбската православна църква не може да даде автокефалност на Македонската православна църква, тъй като не е възможно повече от даденото дотук. „Автономия под юрисдикцията на Сръбската православна църква е това, което получи Охридската архиепископия, дотам може да се стигне“, каза отлъченият от Македонската православна църква владика, който в момента се намира в Русия.  

След като през  2002 г. преговорите между Сръбската православна църква и Македонска православна църква се провалят, Йован Вранишковски заедно с още двама епископи на Македонската православна църква образуват Православната охридска архиепископия, а Вранишковски е ръкоположен за неин екзарх.

Македонската православна църква спира всякакви връзки с духовенството на тази призната църка. През 2005 г. в Македония Вранишковски е осъден на 18 месеца затвор за разпалване на национална и верска омраза, раздор и нетърпимост.

През 2010 г. българските власти задържат Вранишковски по заповед на Интерпол заради присъдата в Македония. През 2011 г. обаче съдът отказа исканата от властите в Македония екстрадиция и отмени забраната Вранишковски да напуска България. През 2012 г. съдът в Македония го осъди на 2,5 години затвор.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg