Престижното издание Wanderlust travel magazine посвещава статия на Пловдив  посочва пет важни причини, заради които си струва да бъде посетен един от най-древните градове в света. През 2019 г. градът, който е амалгама от различни култури и влияния, е Европейска столица на културата, подчертават авторите. Ето и петте причини туристите да посетят града под тепетата.

1. Невероятната история

Разположен на важен път връзка между Западна Европа  Мала Азия, Пловдив е населяван през вековете от траки, гърци, римляни, византийци и османци. Всеки от тях е оставил своето незаличимо влияние върху архитектурата на града, както и върху неговия художествен и културен облик. Старият град е едно добро начало за опознаването на Пловдив. Там има калдъръмени улички, елегантни градски къщи то Възраждането и крепостта Небет тепе. За да опознаете историята на Пловдив, е добре да посетите Етнографския музей в зашеметяващата Куюмджиева къща. Най-поразителен е древният римски театър, открит през 70-те години. Там през лятото се провеждат концерти.

 2. Сензационната храна и вино 

Българската кухня е сърдечна и носи знака на многото завладяващи култури, които съжителстват в града. Популярна закуска е баницата, пълна със сирене, която се предлага от пекарните в града и най-добре се консумира с боза, питие от пшеница. Тараторът - студена супа от кисело мляко, чесън и копър, е перфектен за горещите дни. Традиционната шопска салата е вкусна е добре да я опитате. Пловдивчаните се гордеят с традициите във винопроизводството и е неизбежно да опитате местното вино мавруд от Брестовица. Районът се слави като един от най-добрите лозарски райони. В центъра на  Пловдив има множество заведения, където можете да дегустирате виното. Има и събития, свързани с това питие.

3. Капана – процъфтяващ квартал на изкуствата

Капана някога е бил център на занаятчиите на Пловдив.  Имената на улици като Железарска и Кожухарската  подсказват за миналото на района. След труден период  местната власт стимулира собственици на бизнеси обновят старите сгради и да трансформират района.  Днес Капана е лабиринт, пълен с хипстърски кафенета, художествени галерии, арт пространства, работилници, бутици и оживени барове и ресторанти. Столовете на заведенията са на калдъръмените алеи. В квартала има много художници и музиканти и винаги се случва нещо. Капана бързо ще стане вашето любимо място в Пловдив.

4. Зашеметяващи манастири близо до града 

Влиянието на българското православие е силно в Пловдив и околностите. В непосредствена близост до града има 10 активни манастира, включително и вторият по големина манастир в България - Бачковският.  Създаден през 1083 г. и той е прочут с чудотворната икона на Дева Мария, дадена на манастира от двама грузински пътешественици, Атанасий и Окрапир. Малко по-далеч, на половината път до София, ще откриете Рилския манастир. Този спиращ дъха комплекс, включен в списъка на ЮНЕСКО, предлага изключителна колекция от религиозно изкуство. Разгледайте елегантните му колонади,  разхождайте се по пътеките в черно, червено и бяло и се възхищавайте на великолепието на стенописите и иконите.

5. Градът е Европейска столица на културата

През 2019 г. Пловдив е определен Европейски град на културата. Това е първият град в България, на който е присъдена тази чест. И той отбелязва титлата с вълнуващ календар от културни събития. Темата е „Заедно“, а местните жители се стремят да покажат своя град в най-добрата му светлина. Разгледайте календара със събития и се присъединете към него.