Кукери от цялата страна ще поведат шумно Хелоуин шествие по български на 31 октомври от 18.30 часа по Главната. Дефилето със звънци, гайди и детски шум ще тръгне от Римския стадион и ще стигне до площад Централен.

В празника ще участват децата от занималня "Маги", детски танцов състав "Хорце", танцов състав "Фолклор БГ", гайдарски състав "Родопчани" с ръководител Веселин Козарев, кукерски състави от селата Широка лъка, Сушица, Варвара и градовете Раковски и Разлог.

Гайди ще пробият тишината. Кукерски звън ще стигне небесата. Нека сърцата ни да потреперят за здраве с късмет и берекет. За наслада и изненада на всички пловдвивчани кукери ще ни поиграят за прогонване на зли сили и демони. Шоуто горещо ще закрият танцов състав "Фолклор БГ”.

Идеята на организаторите е децата да научат повече за българските традиции, да ги познават и обичат. Затова неслучайно кукерите ще бродят из центъра на Пловдив именно вечерта преди нощта на Хелоуин.

Празникът, привнесен последните години и по нашите земи, се отбелязва с костюми и светещи тикви. Въпреки че кукерите обичайно излизат срещу злите сили около Сирни заговезни, този път те ще подранят, за да внесат българската традиция в западния празник.