След скандала с филма за големия пловдивски джазмен Милчо Левиев в столицата, напрежението покрай „Silent movie” е на път да се пренесе и на пловдивска територия. 

На 10 ноември Левиев ще отпразнува 80-годишния си юбилей в родния град със Симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив. Концертът ще се състои  в Дома на културата „Борис Христов”, по време на събитието ще бъде прожектиран и биографичният филм за Маестрото на режисьора Андрей Чертов, съобщи организаторът Петър Салчев.

Самият режисьор обаче заяви, че на юбилейния концерт ще бъде излъчен филм, който не е негова продукция, въпреки че на лентата е изписано неговото име.

 

"Ще прожектират филм, който не е изработен от мен. Взети са кадри, заснети от мен, монтирани са, но аз не съм негов автор. Ако искат да си го прожектират, но не искам името ми да стои там. Ще бъда на събитието и категорично ще се противопоставя", заяви Чертов пред TrafficNews.bg

По същата причина в столицата пропадна премиерата на „Silent movie”, след като главният герой забрани той да бъде излъчен. Продуцентът Иван Тонев също изпрати протестно писмо. И двамата са категорични, че филмът не може да бъде излъчен без тяхно съгласие и предупреждават, че при евентуално нарушаване на авторските права, ще последват санкции. Според тях единственото легитимно копие на филма се намира в Националния филмов център. 

"Милчо Левиев забрани филма, без да го е гледал. Това е истината. Това не е документален филм за живота му, а художествено произведение, игрален филм" коментира режисьорът.  

Филмът е музикален разказ на Андрей Чертов за големия джаз пианист Милчо Левиев. Той е част от трилогията „Филибелийски истории“, която обединява филмови разкази за изтъкнати артисти от Пловдив. 

Първият документален филм от трилогията – „Дъждовен ден“ (2014) бе посветен на забележителния джаз китарист Огнян Видев. Самият Левиев се снима в него.  Лентата за Левиев е втората от поредицата.

Интересът на Андрей Чертов към личността на Милчо не е случаен. Познанството им датира от времето на снимките на филма за Иво Папазов-Ибряма „Сънувам музика“ на режисьора Анри Кулев и сценариста Борис Христов през 1983 г.

„Silent movie“ е бе заснет в Пловдив, на места свързани с биографията на главния герой. В лентата се преплитат откъслечни спомени от живота на музиканта,  историите на неговите приятели и познати, музиканти и художници, част от тогавашната бохема.

Сценограф на филма е Анастас Янакиев, художник по костюмите е Ралица Томова. Сценарият е на Александър Томов и Андрей Чертов, който ще стои и зад камерата.