Традиционните и обичани от пловдивчани и гости на града „Празници на Стария град“ през 2017 година ще преминат под мотото „Вдъхновение“. Те започват на 18 септември и ще бъдат открити  отново с вълнуващ фолклорен концерт със заглавие на афиша „ЗАЕДНО“ на сцената на Античния театър с участието на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ от Пловдив и Фолклорен ансамбъл „Странджа“ от Бургас.  Събитието е от 19 часа и както всяка година е с вхос свободен за публиката.

В програмата на „Празниците на Стария град“ от 18 до 24 септември, организаторите от Общински институт „Старинен Пловдив“ са включили много и разнообразни събития за всички възрасти и интереси  - концерти, изложби, ревюта, прожекция на документален филм, опознавателен тур, демонстрация на традиционни техники мозайки, училище за фокуси, театрални представления и магични спектакли, демонстрация за рисуване на маски и кукли, изобразяване на големи кукли по китайски образец, премиера на книга и мобилно приложение.  

Откриването на атрактивния Есенен панаир на занаятите, който също традиционно е част от програмата на Празниците, започва на 21 септември  в 17:45 ч. с празнично шествие от Етнографския музей по калдъръма на Стария град до Узун чаршия на Малката главна.

С представлението „Легенди и митове за създаването на Пловдив, сенки от Тримонциум“ – трите училища по изкуствата в Пловдив - НХГ „Цанко Лавренов“, НГСЕИ и НУМТИ „Добрин Петков“ ще представят ЗАЕДНО  съвместния си  творчески театрален проект „Евмолпиас“. Своеобразен край на празниците ще бъде поставен в неделния ден -24 септември, с концерт на Берковската духова музика от 19.00 часа на Римския стадион.