По традиция OPERA OPEN се закрива с гостуване на звезден изпълнител в емблематичната вердиева опера „Аида”. След Хуи Хе, Ана Лукреция Гарсия и Алберто Газале от Арена Ди Верона в три поредни години, на 29 юли публиката ще се наслади на участието на дългогодишната солистка на Виенската щатсопера – Надя Кръстева.

Българското мецосопрано със световна слава дебютира в ролята на Амнерис в миланската Ла Скала през 2013 г., а по-късно изпълнява ролята на съперницата на Аида и в Берлинската Държавна Опера. В ролите на влюбените Аида и Радамес зрителите ще видят талантливото сопрано Таня Иванова и любимецът на оперната публика Камен Чанев. През лятото тенорът изпълни партията на Радамес в грандиозната продукция в ЕКСПО 2017 в Астана, както и в Берлинската опера.

Мецосопраното Надя Кръстева е една от най-прочутите настоящи български оперни певици по света. През 2002 г. получава покана от Виенската опера и бързо се превръща във водеща фигура и любимка на публиката във Виена, където изпълнява с огромен успех почти всички големи мецосопранови партии като тази на Кармен, с която дебютира на Арена Ди Верона и в Болшой театър.

Надя Кръстева гостува непрекъснато на най-престижните оперни сцени и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония .  В Пловдив певицата пристига след две участия в Оперния летен фестивал в Мюнхен - в "Русалка" и "Силата на съдбата”.

Диригент на „Аида” е Лучано Ди Мартино а режисьор на спектакъла, който впечатлява със своята пищност, е доц. Нина Найденова. Останалите роли се изпълняват от Евгения Ралчева, Михаил Пулиев, Николай Биков, Александър Марулев, Борис Кучков. Диригент на хора е Константин Добройков, а концертмайстор е Виеслав Новак.

За спектакъла на Античния театър пристигат и специалисти по пиротехнически ефекти, за да пресъздадат обредните сцени в древен Египет.  По традицията на големите открити театри като Арена Ди Верона, публиката озарява Античния театър със запалени свещи в най-драматичните моменти в „Аида”.

С една от най-грандиозните опери от Верди ще бъде закрито четвъртото издание на Opera Open. Опера Пловдив продължава с програма „На Бис” с най-доброто от спектаклите на Античния театър през август и септември. Сред заглавията са мюзикълите„Човекът от Ла Манча” и „Чикаго”, продукцията „Силата на съдбата” от Верди на Театро Реджо Ди Парма и Гала спекткъл „Най-доброто от Верди”, с който ще се отбележи юбилей на маестро Борислав Иванов.

Билети за „Аида” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлйан в eventim.bg.

 Opera Open 2017 е част от Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.