Феновете на рока и метъла в цялата страна имат повод за радост, защото чакането почти приключи – този петък започва фестивалът „Hills of Rock 2017”, може би най-голямото музикално събитие у нас през това лято. Между 10 и 12 хиляди души се очакват във всеки от двата дни на фестивала. Това разкри на специална пресконференция Иван Несторов – Амебата, представител на организаторите от „София Мюзик Ентърпрайз".

„Гордеем се с тази селекция от банди”, заяви Несторов. „Хедлайнърите „Evanescence” не са идвали в България. „Guano Apes” са свирили у нас, но за „Three Days Grace” това също ще е първо посещение”, обясни той.

Подготовката за събитието е започнало още през октомври. Имало е преговори с над 300 групи. Някои от тях почти са подписали, а други са се отказали в някакъв етап. При организацията на събитието са се проявили два обичайни проблема за нови фестивали с такъв мащаб. Първият е това, че на всички големи фестивали в Европа тази година свирят почти едни и същи групи. Несторов даде за пример Linkin Park и System of a Down. “Това означава, че наддаването за тях е много голямо, особено когато датите на фестивали в различни страни се засичат”, обясни той.

Вторият проблем е, че при преговорите мениджърите на бандите питат кои групи са свирили на фестивала досега. Когато фестивалът е нов, какъвто е случаят и с „Hills of Rock”, това се отразява лошо на възможностите за привличане на определени групи.

 „Очакванията на хората вероятно са били за нещо грандиозно, което на този етап с нов фестивал няма как да стане”, обясни Несторов. Той допълни, че въпреки това фестивалът тепърва ще набира инерция. Планирани са издания до 2019 г., когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, а ако форматът е успешен - дори и след това. „Не искаме този фестивал да е нещо, което да се задържи само 2-3 години, както стана с други”, обясни Несторов. „Имаме намерение да го рекламираме по всички канали в Европа”, допълни той и каза, че се обмисля възможността за обмен на групи с други страни – организаторите да помагат наши банди да участват във фестивали в чужбина, а другите страни да изпращат техни групи.

Той даде и повече подробности за това какво ще е разпределението на сцените в петък и събота. Главната сцена (Main Stage) първоначално е трябвало да е на стадион “Пловдив”, но поради лошия му вид е решено тя да бъде изнесена извън него. Сега тя ще се намира до най-голямото игрище край Гребната, а другите две сцени ще са от лявата и дясната й страна. „World Stage” ще е до тенис корта, а „На тъмно” сцената до горичката при ресторанта, обясни Несторов. На територията на фестивала ще има зони за хранене и щандове с мърчандайз, както и къмпинг зона за до 150 палатки.

На влизане на ръката на посетителя ще се слага гривна, която е еднодневна или двудневна в зависимост от билета. Всичко ще се плаща със специална фестивална карта, която може да бъде заредена с до 250 лева. Идеята е така да се избегнат опашките за храна и напитки, тъй като няма да се чака за ресто. Във всеки един момент парите от заредената карта могат да бъдат изтеглени обратно.

Фестивалът, който е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", е с рок насоченост, но това не е било умишлено. Несторов обясни, че е напълно възможно догодина да има хедлайнър поп звезда. Идеята е била „World stage”-а да е с по-етно звучене – там да звучат етно музика, реге, хип-хоп и пр., но все пак и там се е получило така, че преобладават рок бандите. За „На тъмно” сцената е ясно, тъй като тя е традиционна за българските фестивали и дава шанс за изява на млади групи, посочиха организаторите. Над 200 български банди са заявили желание за участие, от които е направен подбор, като организаторите са включили такива и от Пловдив. Във фестивала има и балкански привкус – по една банда от Сърбия, Македония, Румъния и Гърция ще свирят пред българските фенове.

Вижте и карта на фестивалната площ и разположението на сцените: