Най-големият музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони, а именно четиринадесетото издание на  Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2017, ще бъде открит довечера.
 
Новост тази година е присъствието на две френски Мис, които идват в Пловдив с цел да рекламират града по два национални френски телевизионни канала. И тази година Алианс Франсез Пловдив организира това събитие, включено в Културния календар на Община Пловдив, а както повелява традицията – негов водещ ще бъде самият основател на Фестивала и Кавалер на Академичните палми Бернар Руо, чиито юбилей ще отбележим заедно.
 
Всички концерти на тазгодишното издание ще са в залата на Градския дом на културата „Борис Христов”, като на сцената ще бъдат и двете Мис със зашеметяващи тоалети Висша мода, за да придадат допълнителен блясък и френски шик на предстоящите фестивални дни, които са под мотото „Мода и Шансони”, предаде Дарик.
 
Откриването е от 19:30 ч. Концертът е специален, тъй като ще участват  българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, като всички са подготвили и различни сценични изненади, както за публиката в залата, така и за самия Бернар Руо. Сред звездните имена е и Антония Маркова - гласовитата пловдивска прима, първият лауреат на Фестивала „Златен ключ”, талантливият Лазар Кисьов, неповторимият глас на Нели Солакова, тенорът Евгений Лисенко, както и миналогодишната лауреатка пловдивчанката Марина Спасова. Към националните финалисти ще се присъединят и много международни гости, които пристигат в града ни специално, за да бъдат част от трепетните фестивални дни. Това са чаровните и талантливи изпълнители от Франция, Украйна, Словакия, Румъния и за първи път Русия. За първи път Алианс Франсез Толиати ни изпраща да представлява Русия, своя лауреат от Фестивала „Мосю и Мадам шансон”. Г-н Бернар Руо ще отговори на тези предизвикателства  като също изненада публиката чрез нещо приятно и много забавно.  
 
Утре от 19:30 ч. ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в последния етап от състезанието пеят изпълнителите-финалисти от цяла България. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя фаворит, а компетентно международно жури ще оценява участниците, които тази година  се състезават за различните специални награди и наградата на публиката които са осигурени от нашите партньори, а голямата награда - златна гривна, е подарък и уникалната авторска изработка на майстора бижутер Тодор Кузмов.

На гала-вечерта на 25 юни, отново в Дома на културата от 19:30 ч., всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти.
 
За поредна година на пл. “Стефан Стамболов” пред Община Пловдив ще се проведе и  „Френска седмица” в дните от 19 до 25 юни. Като атракция за всички жители и гости на града и тази година г-н и г-жа Кристиано правят специален жест като ще подаряват, чрез своите професионалисти, безплатни прически на желаещите, както и безплатни тестове на кожата на главата и косъма със специална камера. А за още по-добро лятно настроение, там ще има много томболи, игри и изненади.
 
Чрез огромната международна комуникация, за която Алианс Франсез се погрижи с пускането на специален рекламен клип по най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde, фестивалът за франкофонска песен „Златен ключ” рекламира Пловдив по света и допринася за рекламата на града като Европейска столица на културата през 2019 г.
 
Началният час на концертите е 19:30 ч. в Градски дом на културата „Борис Христов”. Входът е свободен, какъвто е форматът на проявата във всички държави по света, и е с изключителното съдействие на Община Пловдив.