Световноизвестната цигуларка Мидори Гото днес посети най-малките пациенти в АГ болница „Селена”.

След невероятния концерт, който тя направи в събота пред пловдивчани, рано сутринта музикантката бе в отделението по неонатология на пловдивската клиника. С произведения на Моцарт* и Бах тя даде своята помощ за възстановяването на недоносените деца с чудодейната сила на музиката, изразена чрез нейния гениален талант. Мидори се спря до всеки кувьоз в отделението, където в момента са настанени три от най-малките пациенти на болницата. Те са новородени с тегло от 600 до 900 грама. 

Мидори бе в България 4 дни, като е даде открити уроци на единадесет талантливи цигулари в зала „Съединение”. Японката бе в Пловдив по покана на пловдивския цигулар  Мони Симеонов, който от години живее и преподава в Лос Анжелис,  Калифорния. Тук тя свири на 250-годишна цигулка "Гуарнери" , която й е предоставена от японска фондация. 

Концертът, който цигуларката направи в Пловдив бе благотворителен, като всички приходи от продажбата на билети ще бъдат дарени на млади български цигулари.

Те ще могат да кандидатстват с видеозапис на свое изпълнение и мотивационно писмо, в което да опишат за какво биха използвали получената стипендия.

Цигуларката, която развива мащабна благотворителна дейност в цял свят, ще учреди и стипендия „Мидори” в рамките на Общество Nota Bene.  Ученикът, който ще получи тази стипендия, ще бъде избран лично от нея. 

Мидори води изключително аскетичен начин на живот и разпределя времето си между концертите, които прави в най- големите зали в света, преподаването в американски университет, мащабната си благотворителна дейност и разбира се, ежедневните репетиции. Единственото отклонение от програмата, което музикантката е направила в Пловдив, е била вечеря в ресторант "Сол и Пипер", където е опитала няколко ястия със свежи продукти. 

*През януари 2010 г. сп. Pediatrics публикува проучване на израелски учени, което показва, че Моцарт е помогнал на недоносени бебета да наддадат тегло по-бързо. Изследователите пускали музика на Моцарт за 30 мин. на недоносени новородени в медицинския център „Sourasky“ в Тел Авив в продължение на два последователни дни и сравнили наддаденото от тях тегло с това на друга група бебета, на които не била пускана музика.

Лекарите отбелязали, че слушалите музика бебета били по-спокойни, като така намалили разхода на енергия по време на почивка. Според изследователите това може отчасти да обяснява по-доброто наддаване на тегло в резултат от Моцартовата музика.