Млади пловдивски музиканти представиха блестящо града ни и музикалното училище на 59-тото издание на един от най-реномираните международни конкурси за млади цигулари, „Коциан“ в  Чехия. При изключително силна конкуренция на представители от Англия, Германия, Италия, Русия, Полша, Чехия, Сърбия, Монголия и Украйна, две момичета от НУМТИ „Д. Петков“ завоюваха престижни отличия. 11-годишната Екатерина Стоева получи Почетна грамота първа степен  в „В“ категория, до 12 - годишна възраст. Марияна Стоева, която е само на 7 години,  е с  първа награда в „А“ категория – до 10 година възраст. Тя получи и цигулка от лютиера Владимир Чех. Двете са в класа по цигулка на старши преподавател Евгения Ночева, а клавирен съпровод направи д-р Злателина Коларова.

Членове на журито бяха забележителни изпълнители и педагози от Музикални академиии и консерватории от Чехия, Словакия, Канада, Белгия, Словения. 

Преди заключителния концерт, лауреатите и техните учители бяха приети и приветствани  от кмета на града.  "Организацията на конкурса беше перфектна, подкрепена от дълъг списък на спонсори – все неща, от които Пловдив, като бъдеща културна столица, може да се поучи" коментираха участници в конкурса.