Мина и така обсъжданото събрание на членовете на Дружеството на пловдивските художници, което макар че трябваше да се проведе при затворени врати, не само стана обществено достояние, но и доведе гости, които не са пряко свързани с проблема. Припомняме, че проблемът се състои в това дали Дружеството да се съгласи на реконструкция на сградата на ул. „Гладстон“ или окончателно да одобри премахването й, като на нейно място се издигне нова, много по-модерна и мултифункционална.

Свързахме се със Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството, която ни съобщи, че поради отпускарския период, не всички членове на ДПХ са успели да присъстват на събранието и са дошли двайсетина човека, плюс колегите им от Колектив "Космос", които реално не са били поканени.

Художниците се изправиха пред два нелеки избора – дали да реконструират зданието, или да го съборят. Според думите на Фурнаджиева и на други пловдивски художници, те предпочитат сградата да се реконструира, но предявените искания от арх. Абаджиев, който иззе авторските права за изложбената зала от арх. Мерджанов, ги притискат и поставят в нова ситуация.

Излиза, че арх. Абаджиев има пълното право да получи сградата без никакви конкурси и без действителна конкуренция. Така той вдъхва недоверие у УС и останалите членове на НПО-то. Точно поради тези фактори художниците и Общината решиха, че е по-добре постройката да се събори и издигне нова, за да не са зависими от чужди интереси.

На вчерашната сбирка Снежана Фурнаджиева е предоставила на колегите си всички преписки и документи от Общината, както и старите меморандуми, които до сега са се изпълнявали коректно.

„Колегите са притеснени, че веднъж построи ли се новата сграда, няма да се върнат повече в нея. Аз съм малко по-уверена в действията на Общината след многото ни разговори и последователно изпълнени обещания“, споделя председателят.

Другият проблем е, че по време на строителния процес може да се попадне на археологически разкопки и да се спре изграждането на галерията, която би трябвало да е готова за 2019-та, когато Пловдив е Европейска столица на културата.

Проблемите са предизвикали малко по-бурни дебати между художниците, но без ексцесии.

„Разбира се, че има вълнения. Ние сме художници – силно емоционални. Изяснявахме различните мнения, допускахме и обсъждахме всички възможности и в крайна сметка стигнахме до общи решения в полза на Дружеството“, отбеляза тя.

Решението гласи, че Дружеството на пловдивските художници е готово да поеме риска да се бутне галерията, стига от Общината да подпишат договор с тях, който да им дава сигурни гаранции. Идеята тръгнала от Жорж Трак, но много други творци го подкрепили. Това са част от гласуваните варианти. Други колеги подкрепили меморандума като достатъчно условие.

Снежана Фурнаджиева е предложила на общинарите да подпишат договор, но от администрацията й обяснили, че по закон това е невъзможно, без да има готова сграда. Вместо това направили меморандум, чието естествено продължение щял да бъде договор, след като галерията се построи.

В момента членовете на Дружеството са пуснали писма и до Камарата на архитектите в столицата. Чакат тяхното компетентно мнение за легитимността на авторското право на арх. Абаджиев, както и отмяната на процедурата на Ленко Григоров от Министерството на културата за превръщане на сградата в недвижим паметник на културата, част от общ ансамбъл на ул. „Гладстон“, в който да влязат и кино Космос и Дома на техниката.

Каква ще е съдбата на галерията на Дружеството на пловдивските художници? Към днешна дата този отговор все още остава с отворен край.