Десетки ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ се включиха в работилница, посветена на калиграфското изкуство и шрифт. Заедно със студенти от Национална художествена академия учениците научиха повече за наименованията на видовете шрифт, българската система за класификация на шрифтовете и пътя на съвременната българска кирилска азбука.

Събитието се проведе в пространството на Дружество на пловдивските художници с презентация на Капка Кънева, гл.ас. катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“, дисциплини „Композиция книга и печатна графика“  и  Филип Бояджиев, асистент, катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“, дисциплина „Компютърни аспекти на графичния дизайн“. Те разказаха за възможностите за реализация на студентите в областта на графичните изобразителни изкуства и запознаха учениците с интересни проекти, свързани с шрифта, илюстрацията и съвременното оформление на книгата.

Студенти от Академията показаха и как четката се превръща в инструмент за писане на открит урок. В работната среда се включиха десетокласници от „Рекламна графика“ и осмокласници от гимназията.

Пръв опит в красивото оформяне на знаци от кирилицата направи и Йоне Ибарондо от Сан Себастиан - Испания, която е на стаж във фондация „Пловдив 2019“. „Писането е детайлна, деликатна работа, като рисунка“, сподели Йоне и допълни, че се е старала най-много на буква Й, с която в кирилската азбука започва името й.

Откритият урок е част от проект „ АудиториЯ“ на катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“ към НХА и част от серията от изложби и събития под мотото „Заедно на Kирилица“. Открит урок за ръкописния шрифт, за характеристиката на графичната следа, наименованията на видовете шрифтово писмо, българската система за класификация на семействата шрифт, за шрифтовата ни култура и пътя на съвременната българска кирилска азбука – новата официална азбука в системата за комуникация в Европейския съюз.

Събитията, посветени на Кирилицата бяха организирани съвместно между Фондация „Пловдив 2019“, Национална Художествена Академия, София, Дом на културата “Борис Христов и Дружество на пловдивските художници.