Кино „Космос” да се превърне в първата дигитална библиотека в България, където всеки посетител да може да чете на електронни книги и четци всички нови заглавия, които излизат на пазара. Тази идея бе дадена от кмета Иван Тотев по време на съвместна пресконференция  с НБ „Иван Вазов”. На нея директорът на библиотеката Димитър Минев даде повече подробности около дигитализацията на учреждението. Той разказа, че вече са дигитализирани над 50 000 единици информация, която имат в библиотеката. В това число влизат книги, документи, карти, снимки и периодични издания.

По закона за авторското право обаче те нямат  право да публикуват онлайн нови заглавия и такива, за които нямат права. Така повечето издания, които се публикувани са преди 1900-та година и такива, които са подарени на библиотеката.

Всяка една книга, която излиза обаче има своя електронен вариант, който също бива закупуван от библиотека Иван Вазов. Те могат да се ползват от читателите на територията на библиотеката, но не извън нея.

Така кметът предложи киното да се превърне във филиал на библиотеката и да се направи зала, където срещу членски внос да се четат всички заглавия. Това може да стане в голямата зала, където са се прожектирали филми.

Ако тази идея се осъществи, това на практика ще е първата дигитална библиотека в цялата страна.

Относно проектът за дигитализация директорът Димитър Минев заяви, че на сайта на библиотеката могат да се намерят всички дигитални копия на свободните книги и издания. Новите онлайн услуги на библиотеката също така позволяват да се следи за наличност на различни книги, да се дават заявки, както и да се виждат новите заглавия.