Три очни ставки белязаха поредното дело срещу бившия полицай Венцислав Караджов, подсъдим за убийството на родителите си в Пловдив. Караджов жали наложената му на първа инстанция доживотна присъда, като в жалбата му е посочено, че иска отмяна на решението и настоява да бъде оправдан. Сагата продължава вече няколко месеца в Апелативен съд.

Днес в съдебното заседание бяха призовани тъща му – Мария Рекина, бившият зам.- шеф на ОД МВР – Пловдив – Георги Георгиев, полицаи от Криминалния отдел на Второ РУП – Васил Павлов и адвокатът на Рекина в досъдебното производство – Георги Спасов.

Пръв пред магистратите се изправи Георги Георгиев за повторен разпит. Сведения по случая той е давал на първа инстанция, но сега е призован да обясни дали е оказвал натиск върху тъщата на Караджов.

Припомняме, че в предходно заседание Мария Рекина надълго разказа за случая и как е била притискана от разследващите да даде лъжливи показания, за да се уличи зет й.

„Стаята беше пълна с полицаи, всички ми викаха и крещяха да признавам къде е бил Венци, че той е убиецът. Зам. директорът Георги Георгиев ме заплаши, че имали доказателства, че цялото семейство сме били на мястото на убийството, че сме виновни и че ще умрем по затворите. Алекс пък ще го пратят в интернат, ще го бият, изнасилват и тормозят. Ще му стъжнsт живота. Георгиев, след като мълчах и дума не проронвах, ме стисна за ръката силно и ми навря главата в снимка, на която бе запечатана убитата Божура. „Проклинам те да се събуждаш и да заспиваш с образите на труповете” ми крещеше Георгиев”, бяха тогава думите на Рекина.

Тъщата на полицая Караджов смени показанията си: Унижаваха ме, заплашваха ме и ме принудиха да излъжаМария Рекина сменила показанията си, за да не пратят внука й в интернат с изнасилвачи

Всички тези думи Георги Георгиев отрече категорично пред магистратите.Той подчерта, че не е участвал пряко в разследването и единствената му среща с Мария Рекина е била в нощта на 25 срещу 26 май 2016 година.

„Беше сформиран щаб, в който се работеше по случая. Такова мащабно разследване не бяха виждал в кариерата си, бяха впрегнати всички институции под тепетата. Още същата нощ, след откриването на труповете, започнахме разговори с близките, съседи и роднините. Тогава разпитахме семейството на Божура и Цветан, които бяха много затворени, несъдействащи и странни. Първоначално смятахме, че автор на убийството е синът на Венци – Алекс. Момчето имаше страхотни познания около оръжията, контролни изстрели и патрони. Един телефонен разговор обаче наклони везните в негова полза. Детето е играло на компютърна игра и е говорило с приятел по телефона. Той е казал, че се възползва от отсъствието на родителите си, които не му давали да играе. От там стигнахме до Каля и Венци. По време на разследването не съм участвал, не са ми предоставяли документи, както и не съм виждал делото. Не съм виждал снимки. Участвал съм единствено в две беседи – една с Каля Караджова и една с Мария Рекина. С последната съм говорил 30 минути, а след това тя пожела да промени показанията си. Помня, че ми каза „Искам да останем насаме. Това което ще ви споделя, дъщеря ми няма никога да ми прости”. След което аз повиках дежурният следовател, двете отидоха в отделна стая сами, а след това проведох контролирана беседа. Не съм обиждал, заплашвал и посягал на Рекина. Получихме много жалби срещу полицията и затова по време на беседите бяхме много хора, редувахме се по 4-5 човека. Никой не сме притискали”, заяви Георгиев.

Поради разминаваме между неговите показания и тези на Мария Рекина, двамата бяха поставени в очна ставка.

И двамата обаче заявиха, че казват истината. Рекина дори повиши тона, заявявайки, че Георгиев лъже за всичко. 

„Той беше в стаята още когато пристигнах в Криминалния отдел на Четвърто РУП през нощта на 25 май 2016 година. През цялото време беше на беседата. Излезе за малко и пак се върна. Прекара в залата над 4 часа. Сутринта, след целия натиск, поисках да останем сами и му казах какво ще кажа на дознателката”, заяви отново в залата Рекина.

„Категорично не е така. Прекарал съм в стаята не повече от 30-40 минути. Не съм виждал снимките от местопрестъплението, камо ли да ги показван на разпитвано лице”, заяви Георгиев.

Мария Рекина се изправи очи в очи с още един служител на МВР. По думите й, на 10 юни е била повикана във Второ районно. Тя е пристигнала с адвоката си – Георги Спасов, но последният не е бил допуснат с нея. Лицето, отказало достъп на юриста бил служителят от Криминалния отдел – Васил Павлов.

„Не съм ограничавал достъпа на адвокат Спасов. Спазвал съм нарежданията да ескортирам г-жа Рекина до втория етаж на Второ районно. Тя беше с двама адвокати. Получих нареждане да окажа съдействие, тъй като Рекина не желае да се качи”, заяви Павлов.

Тъщата на Венци Караджов обаче категорично опроверга думите му. Тя заяви, че „мъжът пред нея” не е допускал адвоката й, дърпал я е към стаята и е настоявал тя да го придружи.

„След серия от откази, в крайна сметка ми позволиха да вляза с адвоката ми. Във фоайето пак започнаха да ме убеждават да вляза при разследващия сама. Тогава се появи и шефа на районното – Балев, който ни заплаши –мен и Спасов, че ще ни задържат за 24 часа”, разказа още Рекина.

Полицаи Павлов бе поставен в очна ставка и с въпросния адвокат Георги Спасов. Юристът също заяви, че му е отказано да придружи клиентката си и дори заплашван, че срещу него ще бъде спусната жалба до адвокатска колегия. Служителят на криминална обаче отрече всяка дума на адвокат Спасов.

След очните ставки, Георги Георгиев отново бе атакуван от въпроси, свързани с разпита на Рекина. Бившият зам.- шеф на МВР – Пловдив, бе категоричен, че е следвал процедурата.