Окръжната прокуратура в Плевен започва проверка на ремонта на читалището в Червен бряг след разследването на TrafficMews, което разкри плачевния резултат след обществената поръчка за над 3 милиона лева.

Договорът за проекта е сключен на 2 ноември 2016 г. и е приключил на 2 декември 2018 г.  След него читалище "Никола Вапцаров" следва да бъде с ново оборудване, топли зали и салон, както и модерна техника. Почти всичко от предвиденото обаче е останало само на хартия, което предизвика недоволството на местните хора.

"Образувана е преписка и случаят е даден на наблюдаващ прокурор", съобщи пред TrafficNews Нанка Рачева, говорител на Окръжна прокуратура -Плевен.

Предстои да бъде образувано дело за съмнителното качество на извършения ремонт. Ще се провери обществената поръчка, ролята на общината и строителния надзор, както и фирмите, участвали в дейностите, свързани с проекта. Той е финансиран основно с пари по европрограма, както и с държавни и общински средства.

Разследването на TrafficNews показа, че макар победител в конкурса да е "Мега Хидрострой" ЕООД, със собственик Зоран Костов, на практика ремонтът е правен от ромския бос Доко Василев Йорданов.

Вижте как изглежда читалището "Никола Вапцаров" след съмнителния ремонт:

Разследване на TrafficNews: Читалището в Червен бряг глътна 3 млн. за ремонт през пръстиФирмата на Зоран Костов печели поръчката, но я изпълнява богатият ром Доко