Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема 41-годишна пловдивчанка за побой над осиновенто си малолетно дете.

На 23 септември 2022 г., вечерта, в болница в  Пловдив е постъпило дете – момиче на 1 година и 9 месеца, което е имало травми по главата и тялото, синини, както и следи от ухапвания. Детето е било доведено от негова майка. След извършени прегледи и изследвания, с оглед установените травматични увреждания, лекарите са подали сигнал на тел. 112. Незабавно са започнали действия по разследването за установяване на фактическата обстановка по случая – разпити на свидетели и др. 

Заради противоречиви данни са били назначени експертизи за установяване на психичното състояние на майката и на телесните повреди на детето. Първоначалните доказателства сочат, че травмите по тялото на момичето са нанесени от 41-годишната жена.  Тя се е грижела сама за детето. Предстои да бъде изготвено заключението по назначената съдебномедицинска експертиза, която да установи вида и характера на телесните повреди и най-вече механизма на тяхното причиняване. Назначена е и комплексна съдебна психиатрична и психологична експертиза на майката, чието заключение се очаква да бъде изготвено утре. По случая е проведена кореспонденция с отдел „Закрила на детето“ и социалните служби в гр. Пловдив. 

Обвиняемата е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на марка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нея.