Една и съща смяна митничари е пропуснала 15 тира, натоварени с цигари контрабанда, през ГКПП Капитан Анндреево, съобщи окръжният прокурор Румен Попов на брифинг днес. На него бяха оповестени резултатите от съвместната операция на полицията в Пловдив и Хасково, при която е разбит контрабанден канал. 

Акцията е стартирала миналата седмица, когато полицаите получили сигнал, че в пловдивски склад има тир, натоварен с цигари без бандерол. В неделя спецполицаи влезли в склада и открили товарния автомобил, който бил с български регистрационни номера. При проверката обаче се оказало, че те са фалшиви, а отдолу камионът е с турска регистрация. Арестувани са шофьорът - турски гражданин, наемателят на склада и още няколко души, наети да разтоварват стоката. В тира имало 1 420 мастербокса цигари от марката "Джит Линк" на стойност 8 000 000 лева.

След направения анализ на записите от камерите на митническия пункт, през който влязъл камиона, полицаите установили, че същият ден е влязъл още един товарен автомобил със същата стока. Той е открит в района на ГКПП -Капитан Андреево, като там са арестувани още 6 души, които са били наети като конвой на стоката. Товарът в него е бил на същата стойност, а цигарите вътре са "Президент".

След разкритията е последвала специализирана полицейска операция на митническия пункт, при която са арестувани 13 митничари и трима служители на Гранична полиция.  Записите от камерите са показали, че тировете минали границата, като през турски гробища - смяната ги  е пропуснала, без да провери документите и товарите им. Това обаче далеч не е всичко - оказало се, че през последните няколко седмици през този пункт, по времето на същата смяна, в България от Турция са влезли още 15 камиона с цигари. И тъй като по всяка вероятност те са били със същия товар, като заловените, означава, че в страната са влезли цигари контрабанда за 120 000 000 лева.

Камионите излизали от Турция с документи за истинското съдържание на товара, а след границата те се подменяли с документи за внос на бобини за шивашката промишленост. Каналджиите обаче явно са били толкова сигурни в канала, че дори не са правили и бегли опити да маскират товарите с цигари. "Всеки е имал собствена роля в организацията", уточни шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов.

"Имаме предположения кой е организатор на канала, но на този етап нямаме доказателства", коментира Апелативният прокурор Иван Даскалов.

В ареста общо са 26 души, като на част от тях, ще бъдат внесени мерки за неотклонение.  

Операцията продължава и в София, където са се включили екипи на ГДБОП, уточни главният секретар Георги Костов, който пристигна в Пловдив за брифинга. Очакват се още арести.

TrafficNews.bg