Правилата за движение по пътищата и санкционирането на нарушилите ги са може би едни от най-тиражираните теми в обществото. За това има логично обяснение, на територията на страната се водят на отчет 3 624 976 пътни превозни средства, а хората с шофьорски книжки са над 50% от населението.

Сядането зад волана обаче е съпроводено с непрестанна бдителност – тези, които си позволяват да нарушават правилата на пътя следят изкъсо платното в дясно от себе си и при вида на белезникав спрял автомобил, рязко нормализират скоростта, бързат да запретнат колан или пък свалят мобилния телефон под таблото.

Въпросът, който вълнува мнозина, е дали трябва зорко да наблюдават и да извършват целия този ритуал по невинност, когато видят спрял автомобил на "Военна полиция". 

Може ли Военна полиция да ни спре и санкционира по Закона задвижение на пътищата?

Не сте длъжни да спрете на стоп-палка на „Военна полиция“, ако сте цивилно лице в цивилна кола, тъй като службата няма правомощията на КАТ спрямо граждани, които нямат статус на военни или цивилни служители, подчинени на Министерството на отбраната. Това важи с една уговорка – Военна полиция може да се намеси при ПТП, между граждани и военнослужещи, както и при гражданин, който е извършил нарушение спрямо ескорт или друг тип нарушение, извършено спрямо подчинени на Министерството на отбраната.

При всички случаи служители на „Военна полиция“, нямат правомощията да санкционират граждани по Закона за движение на пътищата, без да има замесен подчинен на Министерството на отбраната в казуса, поради който ви спират, това разясниха за TrafficNews.bg от пресцентъра на служба „Военна полиция“.

Военната полиция е част от въоръжените сили на Република България и е организирана в служба "Военна полиция" към министъра на отбраната и във военнополицейски формирования в Българската армия. Тя има право да осъществява контрол за спазването на правилата за движение, регистрацията и техническото състояние на военните превозни средства съгласно Закона за движението по пътищата.

А кой има право да ви спре и санкционира?

Лицата, на чиято вдигната стоп палка сте длъжни да се подчините, трябва да носят законово определена полицейска униформа (тъмносиня на цвят и/или жълта светлоотразителна жилетка и/или през зимата шапка с надпис „Полиция“), на която има нашивка с надпис „Пътна полиция” (или „Traffic Police”).  Задължително трябва да има надпис върху автомобила на служителите на реда - „Полиция” или „Пътна полиция”, както и стоп-палката да бъде надлежно маркирана.

Служители на „Пътен контрол“, „Сигма“, “Престъпления по пътищата” и ОДМВР могат да ви спрат и санкционират. Те трябва да се легитимират - обикновено имат бадж, на който са изписани имената им, идентификационен номер и има тяхна снимка.  Служителите на „Охранителна полиция“ имат право да ви спрат, но нямат право да ви глобят по Закона за движение по пътищата. И накрая – санкцията, ако не спрете на стоп-палка при гореизброените случаи, е – отнемане на шофьорската книжка от 1 до 6 месеца.

Бързаме да предупредим, че гореизложената информацията не бива да бъде използвана за целите на шофьорите, които не се подчиняват на закона. Правилата за движение на пътищата следва да бъдат спазвани не само когато сте под угрозата да бъдете глобени, напротив – те представляват механизъм за сигурност и ако повече шофьори се придържат към тях, пътните инциденти, пострадалите и жертвите на пътя ще бъдат с пъти по-малко.

Екипът на TrafficNews.bg застава зад отговорното и законосъобразно шофиране! Апелираме всички водачи да карат внимателно, да спазват правилата на пътя и да пазят сигурността си, както и тази на останалите участници в движението.