Помните ли 3-годишното момиченце от Банско, което се задави с капсула за подсилване на имунната система, попаднала в дихателната му тръба, и изпадна в кома? Малката Мартина беше спасена в МБАЛ – Разлог, където беше интубирана по спешност. Поради малкия размер хапчето беше аспирирало в дихателните пътища. С реанимобил с анестезиологичен екип детето беше транспортирано и прието в столичния институт „Пирогов“. И оттогава се бори за живота си.

За което, разбира се, са необходими много средства. В такива моменти добрите хора се обединяват, за да помогнат. Едно болно момче преди дни дари част от парите за лечението си на 3-годишната Мартина, получила сериозни поражения на мозъка. До момента за лечението на момиченцето са събрани 90 хиляди лева. 

Историята на малката Мартина докосна сърцето на 22-годишния Никифор от котелското село Кипилово. Цял живот момчето се бори с тежката диагноза хидроцефалия. Две седмици след като в медийното пространство стана ясно, че семейството му няма пари дори за лекарства, той получи като дарение повече от необходимата сума за лечение. И... реши да дари останалата сума. 

Защото Никифор е убеден, че доброто трябва да се предава. „Не съм вярвал, че доброто съществува, бях се отказал от живота. Искрено благодаря на всички, които и морално, и финансово ми помогнаха!“, споделя момчето.

Преди това 22-годишното момче дари голяма част от парите, които му дариха, на 44-годишната Велка Велкова от с. Годеч, която е с онкологично заболяване. Така Ники помага не само със средства, толкова необходими за малката Мартина и за майката на 5 деца - той им дава надежда и обич, които добрите хора подариха на самия него.

Един млад мъж показва и доказва, че отзивчивостта, състраданието и любовта към хората не са отживелица или приоритет на друго поколение. Браво, Ники!