Христо Стоичков е категоричен, че няма да се извини на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Санта за обидните реплики след референдума в Каталуния. Той поиска оставката й заради намесата на полицията, а тя от своя страна обяви, че ще го съди.

“Испанците си правят каквото си искат и тая тръгнала да ми говори, че щяла да ме съди. Къде и за какво да ме съдиш, ма госпожо? Че има кръв? Че има насилие, хората видяха за какво става въпрос - каква си и що си и твоето правителство. Също ще защитя и други провинции в Испания, където има насилие. Ама това е съвсем нормално. Как да й се извиня? За кое? Че има кръв и насилие, че има проблеми с хората ли? За това няма шанс да се извиня, ама никакъв шанс. А това, че нашето министерство или нашата управа нещо им е хрумнало днес да излязат и да кажат, че България застава зад Испания и показва червен картон на Христо Стоичков, мен това въобще не ме притеснява. 

Винаги съм играл за България и на едната ми ръка е било българското знаме, а дали на другата ще сложа това на Каталуня, зависи само от мен”, заяви Христо Стоичков пред Нова телевизия в коментар на предложението на МВнР правителството да го освободи като почетен консул в Испания.