Ескалация на напрежението по време на референдума за независимост в Каталуния. Испански полицаи нахлуха в изборна секция минути преди регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да гласува на референдума за отделяне от Испания, предаде Ройтерс, цитирани от Фрог нюс.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата. На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Пучдемон беше обявил, че ще гласува в секцията, която се намира близо до едноименния център на провинцията град Жирона, но на телевизионните кадри той не беше видян.
 
Полицията задържа протестиращи в Барселона, двама са ранени, предаде АФП.

Вътрешното министерство на Испания предупреди, че силите на реда разгръщат присъствието си в сепаратисткия регион.

Въпреки това, премиерът на Каталония Карлес Пучдемон успя да упражни правото си на глас в Корнела де Тери, село в провинция Жирона. 

Кметът на Барселона Ада Колау изрази в Туитър недоволството си от поведението на испанската полиция по време на референдума. „Страхлив президент напълни града ни с полиция. Барселона, град на мир, не се страхува“, написа тя, цитирана от Накратко.

Енрик Мило, върховният представител на испанските власти за Каталония, говори пред репортери. „Единствената цел на днешната операция е да се подсигури, че този незаконен референдум няма да се състои и испанския и каталунския народ да продължат да живеят в мир и свобода, както са правили през последните 40 години. Референдумът няма да бъде признат. Няма да приемем правителство на малцинството да налага своите идеи на обществото“, каза той. 

Испанското вътрешно министерство разпространи снимка на четири урни и купчини бюлетини и съобщение: „Това са първите урни за гласуване и бюлетини, конфискувани от полицията в Барселона. Полицаите продължават своето разгръщане в Каталония“. 

Каталуния се намира във военно положение заради референдума. Местната полиция "Мосос" не направи нищо, за да спре гласуването и с това се заеха частите, които бяха командировани от другите части на Испания. Те завардиха урните и обявха, че ще се гласува само 45 минеути. Има и сблъсъци на места, пише "Лавангуардия". 

Преди минути стана ясно, че властите са прибегнали до още една крайна мярка - спрян е интернет, за да не може да се отправят призиви от мрежата. Освен това бе поискано да се спрат всякакви граждански полети на самолети и хеликоптери над Барселона, където летят само полицейски вертолети.