20 години тормоз от собственото ти дете! Как се живее? Как един родител може да изтърпи това, да гледа детето си предрусало да посяга на майка си? Да пали дома на семейството си, защото не са му дали пари за дозата. Вечна разправия по арести, затвори и поправителни домове. Как се живее?

Това наказание две семейства вече години наред търпят. До деня, в който просто не са издържали и са убили собствените си деца.

Тази седмица ви запознахме с двама мъже - бай Коста от Кючука и бай Христо от Пазарджишко. Мъже посегнали на живота на децата си. Синовете, които са зависими, насилвали хората, дали им живот.

Наркоман и алкохолик - Стоян и Илия. Отдавна отказали се от живота, всекидневно измъчвали родителите си. Години наред скандали, побой. Жалби, жалби и пак жалби, а резултатът - убийство.

Христо убил сина си с удари с чук в главата. До крайното решение се е стигнало, след като години наред е тормозен, заедно с жена си, от пиянските изстъпления на Илия. Когато попрекали с алкохола, той ставал агресивен. Двойката възрастни понякога се принуждавали да се заключва, за да се предпази от атаките му.

Костадин Пелтеков от Пловдив застреля собствения си син в сърцето и главата. През последните 17 години убитият е тормозил родителите си. Той е бил хероинно зависим. Палил е апартамента, обирал го е многократно, посягал е на собствената си майка.

Кой е виновен? Бащите, които не са издържали на тормоза? Институциите, държавата?

Как обществото може да се справи с това? Къде са институциите в тези случаи? Колкото и сигнали да са пускани, колкото и жалби да са подавани, тези мъже отново са на улицата, отново заплашват и изнудват.

Може би липсата на адекватно решение по отношение на такива хора - наркомани и алкохолици, е причината, да се дръпне спусъка.

Безхаберието и бездействието или липсата на адекватни мерки карат едни мъже на преклонна възраст да станат престъпници. Да лежат рамо до рамо с жестоки убийци, изнасилвачи, крадци, защото са защитили себе си и близките си.

Да, това ти е роден син, но дрогата и алкохола го прави друг - непознат. А и самият той не те приема вече като родител, а като „банка”. Човекът, който се манипулира за пари.

Оказва се, че с така действащите закони един човек може да се превърне в престъпник. И двамата бащи вероятно ще прекарат последните си дни зад решетките, само защото след години живот в мъките, никой не им е помогнал. Жертвите ще станат престъпници, а престъпниците жертви.

Дали ще се смилят над тях? Надали! За подобни действия законът предвижда доживотен затвор.

За случаите на бай Коста и бай Христо може да видите ТУК и ТУК