"Съединението е начало на българския полет, инерция на българското Възраждане, акт на "гръбнак" на българите и изправяне на българския Атлас", така определи бележитата дата 6-ти септември депутатът проф. Иво Христов.

Специално за TrafficNews.bg, професорът от Пловдивски университет Иво Христов коментира историческите събития и честванията по повод 132-годишнина от Съединението на България и официалния празник на Пловдив, ето как:

Благодарение на "луди глави" като Захари Стоянов, майор Чардафон, ген. Данаил Николаев и техни съмишленици антибългарската перспектива от логиката на Берлинския договор е избегната. Ако не се бяха случили те, може би град Пловдив щеше да бъде като град Скопие – град столица на една Румелийска държава. Може би тук щеше да има някакъв народ румелийци, а за българите щеше да се говори като за някаква етническа особеност на юг от Стара планина.

Пътувайки към Града на Съединението, слушах по национално радио журналистически интерпретации в дискурса за "етнотолерантност и мултикултурализъм, разбиране на заедността (естествено в смисъла на европейските ценности), еманация и символ на което е гр. Пловдив”. През цялото време умишлено се пропускаше логичният въпрос „Кой разедини България?”. Щом като има Съединение, преди това е имало Разединение... Исторически факт е, че България е разделена от Британската империя, Германската империя и Австро-Унгария.

Съединението е единственият самостоятелен национален акт, който е направен не благодарение на Европа, а въпреки Европа, въпреки консенсуса на Великите сили и техните планове от българите нищо да не остане като най-голяма етническа група на Балканите.

Денят на Съединението е акт на една възходяща с дълбок исторически оптимизъм нация! Съединението е начало на българския полет, инерция на българското Възраждане, акт на "гръбнак" на българите и изправяне на българския Атлас!

Денят на Съединението трябва да бъде ден камбана: ден-камбана, че можем да изпуснем това, което нашите деди направиха.