Обединени патриоти ще предложат законодателни промени, с които да забранят поставянето на преместваеми обекти на плажовете в националните курорти, съобщи в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. Ако те бъдат приети, това означава, че на пясъка няма да има кръчми и сергии, а ще останат само спасителните и медицински постове, лодки, джетове и други водно- развлекателни обекти.

 Симеонов се надявал предложението на ОП да бъде подкрепено и от коалиционния партньор ГЕРБ. Забраната на преместваемите обекти ще стане с промени в Закона за туризма и Закона за черноморското крайбрежие. "Защото не само Слънчев бряг, но и Златни пясъци са се превърнали в едно уродливо подобие на нискобюджетни арабски пазари. Не казвам Капалъ чарши, защото тази категория е по-висока от вида, който предлагаме в нашите курорти, каза Симеонов. Вицепремиерът обяви още, че ще поиска закриване или ограничаване направомощията на държавното дружество "Слънчев бряг" АД, което управлява най-големият ни черноморски укрорт.

 Според вицепремиера то било "едно неработещо чудо". "Трябва да бъде закрито, защото не генерира никакви печалби, а е гнездо на мащабна корупция. За дейности, които водят до стотици хиляди приходи, държавата събира едни жалки 100-200 лв. Това дружество узаконява онези уродливи баркролове и всички преместваеми обекти. Това е същото дружество, което позволява на тротоарите в Слънчев бряг да има сергии, стелажи и целият поток и целият поток да се насочва по асфалтираните алеи, което създава условия за ПТП", заяви Симеонов.

Той ще предложи дружеството да се ликвидира и цялата инфраструктура да бъде прехвърлена на община Несебър. Според него кметството щяло да се справи много по-добре като стопанин на курорта. Ще внесем законопроект за забрана на всички преместваеми обекти по плажовете с изключение на абсолютно необходимите за осигуряване на безопасност и вероятно водни развлекателни услуги. Българските плажове са се превърнали в жалки подобия на арабски чаршаф-пазари. Надявам се депутатите от ГЕРБ да ни подкрепят в цивилизоването на българския морски туризъм!, написа по темата вицепремиерът в личната си Фейсбук страница.