Вече трета година стадион „Христо Ботев“ присъства повече в спомените и мечтите на жълто-черните фенове, отколкото в реалната действителност. Раната в центъра на Пловдив продължава да агонизира и да се инфектира, без ясна диагноза и методи за лечение. За Колежа все повече се говори като за някакъв нереален блян, а реалното му завършване сякаш губи очертания във времето. Междувременно Ботев продължава да играе мачовете си в Коматево пред доста по-малко фенове. Те задават въпрос след въпрос, но конкретни отговори засега няма. В последните дни жълто-черните запалянковци засипаха медийното пространство с декларации за Колежа, а утре в 9 часа организират и още едно почистване на дома на любимия им отбор.

Заплетеният казус е отражение и на неизвестността около властта в клуба, където въпросите са не по-малко. Запалянковците основателно призовават за една обща и единна стратегия относно Колежа. Тя обаче няма как да бъде избистрена, докато не се уточни кой ще командва в Ботев. Това трябваше да стане още на 2 юни, когато се очакваше бизнесменът Георги Самуилов да придобие мажоритарния пакет акции, притежавани в момента от Сдружението. Тогава не се случи заради документални проблеми, сега феновете чакат септември да се превърне в май. Ясно е обаче, че легитимирането на новата власт в клуба няма да реши проблема с Колежа с магическа пръчка. Още по-малко - с парите от учатието в Лига Европа и от продажбата на Омар Косоко.

През тези две години бяха лансирани различни варианти за направата на съоръжението, които бързо идваха и още по-бързо отминаваха – от заем от банка, през разваляне на старата концесия и обявяване на нова, до помощ от държавата. Заемът от банка изглежа химера, развалянето на концесия води до солени неустойки за клуба, а държавата е с вързани ръце именно заради наличието на концесионен договор. При това положение Ботев се лута в един омагьосан юридически кръг, подплатен със солидна доза неизвестност откъде точно ще дойдат парите за строежа. И от този кръг поне засега не се вижда изход.

Междувременно цената на стадиона продължава да скача, а вече започват да се появяват съмнения и за амортизация на част от наличната конструкция. Колежа бе замислен като модерно съоръжение за около 18 000 места, чиято реконструкция ще струва около 20-25 милиона лева. Впоследствие първоначалния проект претърпя промени и се избра вариант стадионът на отговаря на 4-та категория на УЕФА, което нормално оскъпяваше довършването му. В момента се смята, че от този етап нататък за пълното осъществяване на проекта ще са нужни над 30 милиона лева. При положение, че в него вече са „зазидани“ няколко милиона.

Отчитайки цялата сложност и неизвестност на ситуацията, крайно време е клубното ръководство да внесе повече яснота както по въпроса с това кой управлява и ще управлява Ботев, така и за стадиона. Иначе него ще го има, най-малкото защото никой не иска и да си помисли противното. Кауза Колежа не може да бъде Кауза пердута. Феновете на Ботев са гаранция за това.

Така трябваше да изглежда стадион "Христо Ботев", но поне за момента реалността е съвсем различна