"Преди време ви писах и изпратих снимки от сметището зад Малката базилика, вие публикувахте материала и след това 10 дни се почистваше всяка сутрин, за което благодарност дължим на вас. Но от 3-4 дни отново за нас, живеещите в блока на бул. "Мария Луиза", е непоносимо да живеем с денонощната воня, която се носи от сметището.

Там има изхвърлени трупове на животни, има вътрешности на заколени животни, има всякакви животински изпражнения... Тази нощ вонята на мърша беше непоносима, дори при затворени прозорци. В блока има доста деца, които са принудени да растат и живеят във воня. Моля ви изпратете ваш оператор да снима сметището, откъдето минава маршрутът на туристи - Малка базилика - Източна порта - Стар град!"

Това ни написа нашият читател Атанас Георгиев. Разбира се, че си спомнихме грозната, миризлива и много злепоставяща Пловдив гнусотията зад Малката базилика, за която писахме преди месец и от където публикувахме потресаващи снимки. Радваме се, че статията е хванала дикиш и цели 10 дни живеещите на бул. "Мария Луиза" са дишали с пълни ноздри, а очите им са си отдъхнали от всякакви битови и строителни отпадъци до конски изпражнения и умрели животни.

Тогава призовахме управниците да вземат най-после мерки. Но адекватни, не ерзац... Само че забравихме да им кажем за колко време да го направят... Затова сега попълваме пропуска: молим ви, вземете мерки ЗАВИНАГИ! Защото това тук е ненормално и отблъскващо не само пловдивчани, но и туристите на Европейската столица на културата. 

Както ни препоръча нашият читател, тръгнахме по т.нар. туристически маршрут: Малка базилика - Източна порта - Стар град!, за да разберем какво точно вижда всеки чужденец, дошъл да се полюбува на най-стария жив град в Европа. И... разбрахме:

боклуци,

строителни отпадъци,

фотьойл с юрган (доста далновидно - есента тропа, а и зимата идва...),

счупени и обърнати контейнери,

спрели безобразно коли, между които и пешеходец да си, пак трудно ще се провреш,

стар телевизор и чекмеджета за разкош,

чували с цимент...

И... сред всичко това, което изброихме, стигаш до Стария град, където впрочем те посреща пак... контейнер. Ей така - да не би случайно да ти стане мъчно за боклуците: