Балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, прелетя в понеделник вечерта над Япония. Поредният провокативен "тест" от страна на режима на Ким Чен-ун изостри още повече нагласите на международната общност към страната му с оглед на намеците за ядрена война, които тревожно зачестиха през последните седмици.

Заради това, вероятно изобщо не трябва да се учудваме, че човечеството се приближава все по-сериозно към своето пълно унищожение. Това показват не пророчествата на някой "маг" или някоя "гадателка", а справка с т.нар. Часовник на Страшния съд, който от десетилетия отброява колко минути ни делят от Апокалипсиса. В момента часовникът "сочи" 2 минути и половина до полунощ.

Защо това е притеснително? Защото за последен път рискът от някакъв необратим катаклизъм, който да сложи край на целия ни вид, е бил толкова висок преди повече от половин век. По-конкретно - през 1953 година, когато САЩ и Русия са направили първите тестове на своите свръхмощни водородни бомби.

"Шансът от глобална катастрофа е много голям и действията, необходими за намаляване на риска от бедствие, трябва да бъдат предприети много скоро", се казва в официалния Бюлетин на ядрените учени. Става дума за група специалисти от Чикаго, които следят колко близо сме до Апокалипсис и обновяват позицията на стрелките на най-страшния часовник в историята.

"През 2017 г. считаме, че опасността е дори по-голяма, а нуждата от взимането на мерки - по-спешна", пише в Бюлетина. Препоръчва се на "мъдрите" лица на отговорни позиции по света да действат незабавно и да отдалечат човечеството от евентуалното му унищожеине. Посочва се и че ако това не стане, "мъдри граждани" трябва да се намесят и да поемат по нов път.

През последните две години Часовникът на Страшния съд беше закотвен на три минути до полунощ. Това беше най-рисковото състояние от началото на '80-те години на миналия век. Ето обаче, че 2017 година и събитията в нея и предходната година ни докараха по-близо до ръба, от който паднем ли, връщане няма. Рискът от ядрена война сега е изключително висок, като за това фактор е и "меренето на мускули" между Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. В изказвания през последните седмици двамата намекнаха за употребата на ядрено оръжие между двете страни. Подобен конфликт би могъл да повлече целия свят в една ядрена война, която да сложи край на живота на Земята, какъвто го познаваме.

Бюлетинът на ядрените учени посочва, че за нагласянето на стрелките на часовника се взимат предвид множество събития от последната година, за да се определи по-близо ли сме до евентуалното си унищожение. Сред тях влизат възходът на национализма по света, коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за ядрените оръжия и проблемите с климата, както и сериозните проблеми за глобалната сигурност.