Макар и делничен ден, опашка от коли отново се изви на граничен пункт Маказа в посока Гърция. Това сигнализираха пловдивчани, които са приклещени в тапата. Колоната е повече от един километър, а автомобилите не помръдват. По думите на читателите ни, на пункта работи само едно гише за проверка работи и това утежнява ситуацията. Всеки уикенд ви показваме неволите на стотици българи, попаднали в подобно задръстване. Какво обаче можем да направим, ако попаднем в подобна ситуация?

Маказа не е единственото място, от където може да се мине, за да стигнем до Гърция. Макар и непредпочитан от хората, пунктът през Златоград е единствената алтернатива за спокойно минаване. Много пътуващи избягват трасето, защото е осеяно с завои, а пътят е изключително тесен. Предимството обаче е, че чакащи няма.

Ако попаднете в километрично задръстване на Маказа, спокойно може да обърнете и да се върнете. Само на 20 километра през отбивката за Кирково може да стигнете до Златоград и от там към границата. След още 40 километра ще сте вече в Ксанти и отдавна ще сте забравили за мора на Маказа.

Ако обаче сте готови да прежалите няколко часа в чакане, то трябва да знаете, че сянка няма, както и тоалетни. Трябва да се запасите с много нерви и минерална вода.