Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб няма попътен вятър, възкликва бележитият римски оратор и мислител Сенека. И ако правотата му е безкомпромисна в метафоричния смисъл на сентенцията, където пристаните са цели, то при буквален прочит няма ни най-малък шанс пловдивчани да се съгласят.

Жителите на града изповядват по-скоро китайската философска традиция и представата на Лао Дзъ за добрия пътешественик, а имено, че той „няма твърди планове и не държи да пристигне на всяка цена“. За най-новите тенденции в туристическия живот, за септември като най-подходящия месец за морски приключения в открито море, за митовете и легендите при пътуване – по тези и други прелюбопитни въпроси си поговорихме с туристическия консултант с над петгодишен опит в сферата, Любен Любенов:

Кои са любимите дестинации на пловдивчани и какъв тип почивка избират?

Пловдивчани избират разнообразни дестинации, пътуват практически навсякъде. Може би най-разпространените са гръцките курорти, основно Олимпийската ривиера, о. Тасос. Съседките ни са най-желани, защото са удобни в транспортен план, изобилстват от хубави плажове, достъпни са финансово, а обслужването и качеството на предлаганите условия като цяло са в прекрасно съотношение с цената. Пакетите с четири нощувки са може би най-предпочитани.

Разбира се, хората основно се насочват към услугите на туристически агенции, когато става дума за пътуване в чужбина. След близките ни съседки, най-популярни са европейски столици и известни туристически градчета. На трето място се нареждат дестинации извън континента – Доминикана, Занзибар, Сейшели. Африка изкушава любителите на сафарито, в Япония се ходи на културен обмен, а САЩ и магаполисите му привличат все повече български туристи, като за такива дестинации са необходими визи.

Как изглежда едно пътуване на пловдивчани? Ориентирани ли са къде искат да отидат или по-скоро избират от наличните предложения?

Няма изграден стил за пътуване. Повечето граждани пътуват семейно на морски почивки, този тип е най-популярен в туристическата индустрия и съответно такива пакети се харчат скоростно. Колкото до безкрайната тема с All inclusive офертите, дори там не се наблюдава значителен спад. Има хора, които ги предпочитат, особено когато става дума за Турция и Гърция. Туристите, свикнали да посещават тези дестинации с включена храна в пакета, предпочитат да заложат на All inclusive почивка и у нас. Пак казвам, стандарт няма – нито в бюджет, нито в дестинации, нито в предпочитания. Мнозина идват при мен с ясен умисъл къде искат да отидат, но има и случаи, в които единствена пътеводна светлина е желанието за отмора – къде, за колко време и как изкристализира на по-късен етап.

Какви са основните препоръки и насоки за незабравимо пътешествие? Има ли начин да оползотворим септемврийската почивка?

Пътешествието е най-ползотворно, когато не си обвързан с неговото планиране и постоянно съблюдаване на организационни въпроси по време на пътуването. Удобно е да има някой, който прави всичко това вместо теб, а ти само съзерцаваш панорами, разхождаш се, четеш, плуваш... въобще очите ти и умът си отворени и свободни да регистрират цялата необятна красота на дестинациите.

Всичко е строго индивидуално е, винаги се стремя да персонализирам почивката на един човек, но има някои константни упорни точки за хубаво изкарване и истинска почивка. На първо място заложете реалистично време, както за времевия хоризонт на почивката, така и за различните етапи и занимания в нея. Ако използвате готов пакет, заложете на оптималната продължителност от €€€ дни. Второто правило е още по-значимо - експериментирайте... както с дестинациите, така и с типа на екскурзията. 

Свърши ли сезонът на летните почивки? Има ли начин да оползотворим септемврийската отпуска?

Напротив, тенденциите показват, че септември е все по-предпочитан месец за взимане на отпуск и съответно за пътуване и почивка. Всъщност той е изключително подходящ за пътуване в горещите южни съседки, а от няколко години е предпочитан месец за едно доскоро слабо познато преживяване - круиза.

Круиз, кораб? Веднага визуализирах кораба Титаник и Леонарно Дикаприо на палубата.

Ха-ха, всъщност, щом веднъж се качиш на голям круизен кораб, никога повече не правиш аналогия с Титаник. Повечето плавателни съдове далеч надминават филмирания си предшественик по големина и лукс. Впечатляващо е, да! Всички си тананикаме лайтмотива от Титаник, но към днешна дата корабите са много по-внушителни и сигурни. Круизът е сбор от пътуване, плаване, приключения, екскурзия и почивка. Въпреки че се различават по лукс, дължина на маршрута и големина на кораба, круизите имат и много общи черти.

Круизът е ваканция или почивка на голям кораб, където сте настанени и обслужвани първокачествено, храната и обстановката са изискани, а вариантите на забавления варират от една зала за тихи игри до огромните плаващи курорти като кораба Oasis of the Seas на Royal Caribbean, например - един от най-големите круизни кораби строени някога, със седем квартала, истински зелен парк с живи дървета, храсти и цветя, театър за 2000 души, воден амфитеатър за 750 души, аквапарк, изкуствени вълни за сърф, стени за спортно катерене, тенис корт, баскетболно и волейболно игрище, дискотеки, барове и дори ледена пързалка на борда на кораба.

Кои са любимите круизни маршрути на пловдивдивчани, а и не само?

Като за начало е уместно да посочим, че има тематични круизи - плажни, за младоженци, за коледни и новогодишни празници, за по-интимни и уютни почивки, или по-масови и грандиозни. Може да имаш включен пълен пакет от услуги, може да имаш базов. От там насетне, възможностите за избор на региони за пътуване са огромни. Перлите на Егейско море е любим курс на пловдивчани - Атина (Пирея), о-в Миконос, Кушадасъ (Ефес), о-в Патмос, о-в Крит (Ираклион), о-в Санторини. Средиземноморието - италианската, френската и испанската ривиера също са предпочитан курс. Съществуват круизи практически навсякъде, където има достатъчно вода. Препоръчвам и по-екзотичните турове с включено акостиране на малки острови със сгушени селца. А за любителите на повече шик - Малдивите, Карибите и Дубай със сигурност ще ги очароват.

Апелирам всеки да се качи на борда и да изпита едновременно безбрежността и плаването в един минисвят. Круизът не е туристическа екзотика, а напълно достъпно удоволствие и в бюджетен план, и по отношение на възможността да прекараш време със семейството си или с любимите си хора отвъд еднотипността на хотелското пребиваване или лудото пътуване с кола/автобус. Виждаш редица места без постоянно да сменяш хотели и транспорт, а накрая се връщаш повече от сигурен, че няма нищо по-омайно от сливащия се син хоризонт на вода и небе. 

Атриумът. Търговски център в сърцето на кораба "MSC Меравилия"

Луксозни заведения и ресторанти на борда на "МСК Мегавиглия"

Уютно лоби

Луксозна каюта 

Интимна палуба 

Каюта