Пълна разруха от Джумаята на север до Пловдивския университет на юг, от булевард „Руски” на изток до улица „Петко Д. Петков” на запад. Това ще се случи в Пловдив, ако в центъра на града падне атомна бомба със същата мощност като тази, унищожила японския град Хирошима през далечната 1945 г.

Евентуалните поражения от един такъв ядрен удар показа проверка на TrafficNews.bg в сайта Nukemap. Той е създаден от американеца Алекс Велерщайн и e спонсориран от американския университет „Stevens Institute of Technology”. Идеята на сайта е да покаже какви биха били приблизителните щети върху всяка точка от света, ако там бъде детонирана ядрена бомба.

В момента темата за ядрена война, за голямо съжаление, отново е на дневен ред. Ким Чен Ун и Доналд Тръмп – лидерите съответно на Северна Корея и САЩ – влязоха в задочен спор чрез национални медии, частни такива и, разбира се, съобщения в Twitter профила на американския президент. Тръгнаха заплахи за бомбардировки, за огън и жупел и ад на Земята. Така изведнъж ни беше припомнено, че светът, в който живеем, изобщо не е безопасен. Особено когато оръжия за масово поразяване са в ръцете на хора, които трудно контролират егото си и газят през правилата на дипломацията по пътя към една излишна и абсурдна война.

Решихме да проверим какво би се случило с милия на всички ни Пловдив, ако светът бъде погълнат от ядрена война и една от атомните бомби се стовари върху главите ни. За отправна точка – т.е. място, на което ще падне бомбата, избрахме сградата на Община Пловдив – административен център на града и едно лесно разпознаваемо място. В случай че сте със слаби сърца, по-добре спрете да четете тук…

Ако в центъра на Пловдив бъде детонирана 15-килотонна атомна бомба, като тази, която е пусната от САЩ над Хирошима, това ще сложи край на живота в половината град. Всичко в радиус от 230 метра около сградата на Общината ще бъде погълнато от огнената гъба. Основната ударна вълна ще събори дори най-здравите сгради в радиус от 540 метра. Това означава почти абсолютна разруха в посочените в началото на текста граници. По-„слабата” ударна вълна ще отнесе повечето сгради в радиус от над километър, сеейки мигновена смърт от източния край на Альоша до Централни гробища (случайно съвпадение), както и от брега на река Марица до отвъд булевард „Христо Ботев”.

Лошото обаче не свършва тук. Следващият проблем е радиацията. В радиус от 1,34 км (или на площ от 5,64 кв.км) радиационната доза ще е толкова голяма, че без медицинска помощ смъртността ще бъде между 50 и 90 процента само от ефектите на радиацията, без да броим щетите от бомбата. Смъртта ще отнеме от няколко часа до няколко седмици. Още по-голяма част от намиращите се в града хора ще бъдат засегнати от изгаряния 3-та степен. Ще бъдат засегнати живеещи в Кършияка, Кючука и Източен.

Вятърът ще разпространи радиоактивната зараза на километри разстояние. В зависимост от посоката му, засегнати от експлозията може да са хора дори в Гълъбово на изток и Самоков на северозапад.

Сайтът посочва, че е трудно да се предвидят щетите и да се определи броят на жертвите от дадена ядрена експлозия. „Предполагаемите” цифри сочат над 45 хиляди загинали на момента и над 74 хиляди ранени, без да се броят ефектите от разнасящия радиация вятър. Най-вероятно обаче смъртността ще е много по-висока.

Всички посочени цифри и разстояния са базирани на 15-килотонната бомба „Малко момче”, пусната над Хирошима. Важно е да посочим, че в днешно време ядрените оръжия са много по-мощни. Има информация, че в края на 2016 г. Северна Корея е правила опити с ядрена бойна глава с мощност между 20 и 30 килотона. САЩ, например, пък разполагат с много по-мощни оръжия, а една от най-разпространените атомни бомби е 100-килотонната W-76 (която би унищожила целия Пловдив).

Рисуваме тази черна картина не за друго, а за да припомним на всички колко страшно нещо всъщност са ядрените оръжия. Достигнахме обаче трагикомичен момент от историята, в който лидери на страни се заплашват явно и неявно с такива, сякаш мерят не силите на страните си, а части от собствената си анатомия. А от един подобен конфликт никой няма да спечели нищо. Вместо това цялото човечество ще загуби.